Zámek v Žádlovicích měl sloužit Archeologickému centru Olomouc. Jeho rekonstrukci ale kraj odkládá

25. červen 2018

Už koncem loňského roku měli žádlovický zámek nedaleko Loštic obsadit dělníci, aby ho přebudovali pro potřeby olomouckého Archeologického centra. Zatím se ale v areálu navzdory původním slibům hejtmanství neděje nic. Depozitáře Archeologického centra přitom už dlouho praskají ve švech, krabice s nálezy tam skladují i na chodbách.

„Nacházíme se v našem příručním depozitáři. Vidíte, že je zcela zaplněn banánovými krabicemi,“ komentoval nedostatek prostoru ředitel Archeologického centra Olomouc už v červnu 2016. Regály už tehdy byly beznadějně zaplněné a zdi na chodbách také lemovaly krabice s nálezy.

Jaroslav Peška dále uvedl, že podobně je na tom depozitář ve Veselíčku. „Zhruba do roka a půl bychom rádi připravili tzv. studii proveditelnosti a eventuálně zažádali o stavební povolení a začali pomalu budovat,“ dodal.

Ani na jedno však zatím nedošlo, jak potvrdila mluvčí Olomouckého kraje Eva Knajblová: „Jelikož jde o projekt, který je spojen s vysokými finančními náklady, nebylo dosud rozhodnuto o konkrétním řešení. V současné době tedy nemůžeme poskytnout podrobnější informace.“

Na otázky, proč dosud není rozhodnuto ani kdy se návrhem budou zástupci kraje znovu zabývat, ale hejtmanství neodpovědělo. Budova zámku se mezitím nijak neudržuje. „Je to úplně zavřené a pro veřejnost nepřístupné. Kraj nechce, aby do těch prostor v tuto chvíli někdo vstupoval,“ uvedl nezávislý místostarosta Loštic Jan Konečný.

Podle něj se na projektu chce podílet i město: „Myslíme si, že by to přilákalo nové lidi a byla by tu nová pracovní místa.“

Loštické radnici patří část okolních zahrad. Když kraj přišel s nápadem otevřít zámek lidem, připravilo město projekt na obnovení parku. Dělníci začnou podle Konečného s prvními úpravami už letos. Kdy by se mělo začít pracovat na samotném zámku, ale hejtmanství ani vedení Archeologického centra už nechce předesílat.

autor: sol
Spustit audio