Zaměstnanci Jeskyně Na Špičáku se vrací do nově opravené provozní budovy

26. leden 2021

Z okolí Jeskyně Na Špičáku na Jesenicku zmizí po roce trojice unimobuněk. Při rekonstrukci historické provozní budovy v nich zaměstnanci správy měli improvizované zázemí. Včetně pokladny nebo prodejny suvenýrů a občerstvení. Práce původně měly skončit dříve.

Zaměstnaci správy jeskyně se do rekonstruované budovy stěhují z provizorních buněk

Vedoucí správy jeskyně na špičáku Evelena Vozábalová právě s kolegyní Ivanou Foitovou vyklízí první z unimobuněk. V nejbližších dnech si všechny tři kontejnery firma odveze. „Jsme rádi, že se stěhujeme do nového. Bude to velká úleva,“ říkají zaměstnankyně.

Noě rekonstruovaná budova správy Jeskyně Na Špičáku

Pomáhají jim i zaměstnanci z nedalekého obecního úřadu v Supíkovicích. Nenechala jsem si ale ujít ani prohlídku nově opravené budovy. „Všechno, co tady vidíme je sklo, kámen, kov a dřevo, žádná náhražka,“ zdůrazňuje Evelyna Vozábalová.

interiér rekonstruované budovy správy Jeskyně Na Špičáku

Podle původního plánu měli dělníci s opravou skončit o měsíc dřív. Zdrželi je ale práce, se kterými projekt vůbec nepočítal. Tak jak to u starých staveb bývá. „Myslím, že jedna z nejtěžších věcí byla ta původní dřevěná část, která když se rozkryla, tak se zjistilo, že je v mnohem horším stavu, než předpokládaly projektové podklady. Zčásti se repasovala, z větší části se musela udělat nová kopie,“ popisuje na místě spolumajitel dodavatelské firmy Vladimír Knotek.

Kromě neplánovaných prací zdrželo dělníky i počasí a také covid. „V rámci druhé vlny jsme měli doma čtyři až pět pracovníků, což je jedna stavební parta. Buď byli v karanténě, nebo byli pozitivně testováni,“ dodává Knotek. Prodažilo se o milion a půl. 

Teď čerstvě má za sebou i koaludaci. Kromě provozní budovy postavili dělníci i bezbariérový nájezd a nové veřejné záchody. Investice přišla na 9 milionů korun bez DPH.

autor: aja
Spustit audio