Zaměstnanci přerovské školy gastronomie pečou cukroví místo budoucích cukrářů

22. listopad 2020

Vánočním cukrovím už voní chodby střední školy gastronomie a služeb v Přerově. Obvykle ho pečou studenti v rámci praxe, kvůli distanční výuce je ale tentokrát museli zastoupit zaměstnanci školy. A protože zakázek je tolik, k válům a plechům se postavily nejen učitelky, ale taky pomocný personál.  

Zaměstnanci přerovské školy gastronomie pečou cukroví místo budoucích cukrářů

Pečení cukroví má na starosti mistrová Petra Vránová. Úkoly tady tentokrát nerozděluje studentům ale svým kolegyním. „Učitelky, paní uklízečky, pomocný personál z kuchyně. Daly jsme se dohromady, abychom pokryly zájem o čajové pečivo na Vánoce,“ popisuje mistrová.

Doma se paní Jana a Olina do pečení vánočního cukroví ještě nepustily, tady už namáčí rohlíčky do čokoládové polevy. „Rozhodly jsme se přidat pomocnou ruku. A nebojíme se i ochutnat,“ usmívají se.

Zaměstnanci přerovské školy gastronomie pečou cukroví místo budoucích cukrářů

Ve školní kuchyni musí upéct více než 500 kg vánočního cukroví. Ředitel Martin Kovář věří, že své pravidelné zákazníky nezklamou ani letos. „Byli jsme postaveni do situace, kdy tady žáky nemáme, museli zůstat doma. Na poradě jsem řekl kolegům a zaměstnancům a vypadá to, že zvládneme úplně všechno,“ popisuje ředitel.

Zaměstnanci přerovské školy gastronomie pečou cukroví místo budoucích cukrářů

Spolupráci s kolegyněmi si mistrová Petra Vránová pochvaluje. Letos má v plánu s nimi upéct 30 druhů cukroví. „Jsou tak šikovné, že jim to stačí říct jednou a plní všechno, jakoby byly třetím rokem v učení,“ chválí Vránová a přesto doufá, že se studenti do školní kuchyně brzo vrátí. Upečené cukroví totiž bude potřeba ještě dozdobit.

Spustit audio