Zaměstnanci Schott solar mají za sebou poslední den v práci

1. srpen 2012

Drtivá většina z pěti set kmenových a dvou set agenturních zaměstnanců společnosti Schott Solar ve Valašského Meziříčí v úterý naposledy zamířila do práce. Firma na výrobu fotovoltaických panelů ukončila výrobu, když nebyla schopná cenově konkurovat asijské produkci.

Někteří pracovníci ještě přijdou uklízet nebo konzervovat stroje, všichni už ale hledají nové zaměstnání. „Naděje na novou práci kolem Valašského Meziříčí moc není, budu spíš zkoušet hledat práci směrem k Olomouci,“ konstatoval Roman Šatánek z Hustopečí nad Bečvou, který v továrně pracoval čtyři roky.

Po nové práci už se poohlíží také Kateřina Zemanová z nedalekého Zubří: „Získat práci tady v regionu je dost obtížné. Na každé místo je dost lidí. Uvidíme, co dokážou odbory, jestli získáme nějaké větší peníze, abychom mohli jít dál.“

Ještě na poslední chvíli chtějí odboráři přímo v německém sídle firmy sjednat vyšší odstupné. Po prvních požadavcích na roční plat postupně slevili na tři měsíce a bonus za odpracované roky.

Aktuální míra nezaměstnanosti ve Valašském Meziříčí činí 8,8 procenta. Po příchodu propuštěných lidí z firmy na úřad práce se číslo ještě zvýší až o dva procentní body. Vedení továrny oznámilo konec na začátku července. Firma prý ustupuje tlaku asijských výrobců, kterým nemůže konkurovat cenami

autor: rv
Spustit audio