Zamilovaná dvojka: Zamilované dopisy

12. leden 2019

Výbor z milostné korespondence Boženy Němcové, Vítězslava Nezvala, Jaroslava Haška a Karla Čapka. Co psali slavní čeští spisovatelé, když nepsali knihy? Když milostné příběhy zrovna neprožívaly jejich postavy, ale oni sami?

Účinkují: Jana Štvrtecká, Michal Bumbálek
Připravil: Ludvík Němec
Režie: Radim Nejedlý
Natočeno: v roce 2018

Vítězslav Nezval

Vítězslav Nezval nikdy netrpěl ostychem a každou svou lásku potřeboval vykřičet do světa. Sama jeho láska Lili Hodačová od něj dostala na 400 vášnivých dopisů a kromě toho musela hrát hlavní roli v několika jeho sbírkách básní i divadelních hrách. Poslechněte si alespoň úryvek jednoho dopisu v audiu.

Božena Němcová

Nejobsáhlejší korespondence v dějinách české literatury patří Boženě Němcové. Její poslední knižní vydání má přes 2000 stránek a to spisovatelka stihla řadu svých dopisů, především těch milostných, před smrtí spálit. Sama se často spálila.

Její život i její lásky nebyly radostné jako ty Nezvalovy. A když přece jen vzplála silným citem, jako třeba k brněnskému lékaři Janu Helceletovi, hned po prvním milostném opojení a spojení byl její milostný žár přidušen. Poslechněte si v audiu alespoň dva jejich vzájemné dopisy.

Jaroslav Hašek

Jarmila Majerová si přes urputný odpor rodičů vzala Jaroslava Haška v roce 1910. Už o dva roky později ale Hašek rodinu opustil, protože ho rušil křik malého dítěte. Ale když se vrátil z válečných dobrodružství v Rusku, začal se v Praze s manželkou opět scházet.

Akorát ji neinformoval o tom, že si z Ruska přivezl druhou manželku Šuru, aniž se obtěžoval s rozvodem. Když vše prasklo, rády se spolu ty dvě ženy neměly... V audiu uslyšíte úryvek ze vzájemné předmanželské korespondence Haška s Majerovou z roku 1908, kdy ho snoubenka ještě nazývala Míťuškou.

Karel Čapek

Čapek podobně jako Nezval psal pro svou milou nejen dopisy, ale i hlavní herecké party v divadelních hrách. Jejich vzájemná korespondence trvala téměř 20 let. V audiu můžete slyšet úryvek ze začátku jejich vztahu, kdy láska byla ještě nesmělé poupě.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.