Zamotaný případ Mariánského sloupu. Zastupitelé ho opět odmítli, primátor by chtěl referendum

17. červenec 2019

Symbol obrany Prahy před Švédy za třicetileté války nebo taky symbol nadvlády Habsburků a náboženské netolerance. Mariánský sloup svrhnul rozvášněný dav v roce 1918 po vzniku Československa – považoval ho za symbol útlaku. Vášně budí dodnes.

Obnova Mariánského sloupu a sochy Panny Marie na Staroměstském náměstí vyvolává v Česku kontroverze. Ty se vlečou od 90. let. Skupiny odpůrců a příznivců obnovy díla se chodí pravidelně přít na pražské zastupitelstvo a předkládají petice s tisícovkami podpisů. Letos v květnu ale události nabraly nový spád. Sochaři rozebrali dlažbu na Staroměstském náměstí a začali tak se stavbou kopie sloupu.

Logo

Pokus o zahájení stavby

Dne 29. května odhalil tým sochaře Petra Váni dlažbu v místě, kde Mariánský sloup původně stál. Dva roky předtím se totiž příznivcům obnovy díla podařilo na městské části Praha 1 získat stavební povolení. Sochaři navíc dostali i souhlas památkářů. Dar kopie sloupu ale v září roku 2017 odmítlo pražské zastupitelstvo. I tak se letos na jaře sochaři pokusili stavbu zahájit. Jejich snahy zastavila policie s tím, že skupina nemá povolení ke stavebnímu záboru.

Tým Petra Váni na sloupu pracuje už více než 20 let, a tak o dva týdny později skupina na lodi převezla 60 tun opracovaného materiálu z Mělníka do Prahy. Loď zakotvila u Alšova nábřeží poblíž Karlova mostu. V sobotní podvečer 15. června se příznivci obnovy sloupu sešli u lodi, společně se pomodlili a na vozících převezli část kamenné balustrády na Staroměstské náměstí.

Odpůrci Mariánského sloupu

Příznivci obnovy sloupu měli na náměstí povolené shromáždění. Když ale dorazili na místo, kde barokní dílo původně stálo, zjistili, že tam parkuje dodávka městské policie. Do potyčky se strážníky se dostal bratr sochaře Váni Tomáš, který se znovu pokusil vyndat dlažební kostky.

Příznivci obnovy sloupu na náměstí položili část kamenné balustrády, rozložili petiční stánek a po konci shromáždění řekli, že z místa neodejdou. Strážníci pak potvrdili, že pokud se jedná o petiční stánek, nemůžou nikoho vykázat. Tým kolem sochaře Váni tak přebýval na Staroměstském náměstí – v sousedství dodávky městské policie – celkem 5 dní. Sochař Petr Váňa přitom dál tvrdil, že povolení ke stavebnímu záboru nepotřebuje.

Petiční stánek příznivců obnovy sloupu

Podle mluvčího Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy Marka Váchy sochařům ke stavbě chyběl hlavně souhlas majitele pozemku. Hlavní město Praha s příznivci obnovy sloupu ale v minulosti paradoxně podepsalo dohodu o smlouvě budoucí darovací, která nejde vypovědět. Rozhodující pravomoc dar přijmout i tak dál náleží zastupitelstvu, řekl primátor Zdeněk Hřib z Pirátské strany.

Noční hlasování na magistrátu

Příznivci obnovy sloupu petiční stánek sbalili 20. června. Zasedalo totiž pražské zastupitelstvo a bod obnovy sloupu byl zařazený k jednání. Zastupitelé se k němu ale dostali až po třetí hodině ráno. Po víc než dvou hodinách jednání, kdy i v noci vystoupily desítky řečníků z řad veřejnosti, nakonec zastupitelé dar sloupu odmítli.

Podruhé za poslední dva roky. Rozhodly o tom hlasy 21 z 33 přítomných politiků. Nehlasovali ale zástupci opozičních ODS a hnutí ANO. Ti totiž na protest proti průtahům sál opustili ještě před projednáváním bodu. S jejich podporou by návrh nejspíš prošel, myslí si jeden z jeho autorů Jan Wolf ze Spojených sil pro Prahu.

Sochař Petr Váňa na lodi, která přepravuje kamenné bloky pro mariánský sloup ze Staré Boleslavi do Prahy

Proti výstavbě Mariánského sloupu, mimo jiné i na pražském zastupitelstvu, opakovaně vystupují různé spolky. Třeba České studny, Exulant nebo Veritas. Proti výstavbě jsou taky někteří historikové umění jako Jiří Fajt, Milena Bártlová nebo Richard Bígl.

Stavební povolení na vybudování repliky mariánského sloupu mělo vypršet v červenci, kvůli odvolání se ale lhůta o půl roku prodloužila. Alespoň to tvrdí sochař Petr Váňa. Práci na sloupu prý věnoval už 22 let života. Kámen na něj sháněl nejen v Česku, ale taky v Itálii nebo Indii, odkud 6 metrů dlouhý blok putoval po moři do Hamburku.

Je jasné, že Váňa sám o osudu Mariánského sloupu nerozhodne, to zřejmě udělá pražské zastupitelstvo nebo třeba lidé v referendu, jak by si to přál současný pražský primátor. Ať už to dopadne jakkoliv, tak se zdá, že nalézt symbol smíření, a to nejen mezi církvemi, je v údajně ateistickém Česku problematické. A Mariánský sloup jím, zdá se, nebude.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.