Zanedbanou budovu bývalé Jednoty v centru Olomouce čeká rekonstrukce. Budou v ní i byty

5. červenec 2022 13:54

Bydlení pro studenty, klasické byty, restaurace a obchody by měly zaplnit budovu bývalé Jednoty na třídě Svobody v Olomouci. Díky rekonstrukci, kterou plánují její majitelé. Opravy mají začít letos a pamatují i na vizáž nevzhledné nemovitosti ze sedmdesátých let minulého století. Ta by se měla změnit k lepšímu.

„Mně se moc nelíbí, protože ten architektonický styl si už svoje nejlepší léta má za sebou a jakákoliv rekonstrukce by tu podle mě byla hezká,“ myslí si Tomáš Zdráhal z Olomouce při pohledu na bývalou Jednotu. Opravy by se jedna z budov, která nyní centrum města spíš hyzdí, měla brzy dočkat.

„Ten dům má před sebou dobrou perspektivu, která spočívá ve snaze vlastníku objektu celý objekt zrekonstruovat a uzpůsobit novému provozu, který zde bude umístěn,“ uvádí architekt projektu plánované rekonstrukce Miroslav Pospíšil.

Aktuální podoba budovy bývalé Jednoty v centru Olomouce

Základní hmota stavby zůstane stejná, stojí totiž v památkově zóně. V přízemí zůstane obchod s potravinami, v patře nad ním, kde bývala vietnamská restaurace, má být bydlení pro studenty. „A to typu vysokoškolských kolejí, protože je to hlubší dispozice, kde ta plocha uprostřed umožní situovat různé sdílené prostory, kuchyňky, relaxační prostory, prádelnu atd.,“ dodává Pospíšil.

Ve vyšších patrech pak budou podle plánů investora klasické byty a úplně nahoře nová restaurace. „Zájemci o ubytování budou mít možnost si pronajmout obytné buňky o plochách přibližně 35 až 40 metrů čtverečních, půjde vždy o dvoupokojové jednotky. To bude od toho třetího do sedmého podlaží. Na nejvyšší úrovni, tedy na střeše, by měla být umístěna japonská restaurace,“ přibližuje architekt.

Promění se i okolí budovy

Proměnit by se mělo také prostranství v okolí budovy a částečně také uličky Švédská a Divadelní. „Město by zařídilo úpravu regulačního plánu a na základě memoranda se stavebníkem by stavebník dal dohromady veřejný prostor. Tam se počítá i se zelení, potom také s úpravami v ulici Divadelní, kde se jedná o celou frontu chodníku, příjezdu a vlastního zakrytí zásobovacího dvora,“ upřesňuje olomoucký radní Michal Giacintov z KDU-ČSL.

Rekonstrukce budovy má podle architekta stavební povolení a měla být začít ještě letos, dokončení odhaduje na dva roky. Samotný majitel budovy na zaslané otázky Českého rozhlasu nereagoval.

autor: bas
Spustit audio