Zánik vítkovické továrny Hard v Jeseníku pocítí i sousední škola. Posílala do firmy učně na praxi

16. říjen 2017

Zaměstnanci strojírenského závodu Hard v Jeseníku pracují na posledních zakázkách, ke konci listopadu by měli továrnu opustit. Uzavření závodu bude mít dopad i na sousední školu. Střední odborná škola a učiliště strojírenské a stavební přijde o jednu z největších firem, do které posílali učně na praxi.

Učni prvního ročníku zatím pracují na strojích v dílnách školy, jejich starší spolužáci už ale chodí na praxi do místních firem. Vítkovická továrna Hard stojí hned vedle učiliště. V letošním školním roce tam ale nikoho z budoucích strojních mechaniků či instalatérů nepřijali. „Tato firma patřila k našim největším partnerům, mívali jsme tam až osm žáků za rok,“ říká učitel odborného výcviku Aleš Spěváček.

Škola proto hledala za Hard náhradu. Praxe přímo ve firmě je totiž pro studenty velmi důležitá, vysvětluje vedoucí praktické výuky Karel Kubala: „Poznají tam reálné prostředí firmy, to jim my tady v dílnách nemůžeme nasimulovat.“

Výroba ve vítkovickém závodě Hard v Jeseníku pravděpodobně ještě letos skončí. Insolvenčnímu správci podniku Vítkovice Power Engineering se ho nepodařilo v termínu daném věřiteli prodat a 130 zaměstnanců dostalo výpověď.

Zánik Hardu podle Aleše Spěváčka nepocítí ve škole pouze učni. „Je to pro nás velká ztráta, protože nám to podporovalo i vedlejší činnost, například svářečské průkazy. Spolupracovali jsme i proto, že jsme na jednom pozemku, třeba co se týkalo materiálu nebo výpomoci,“ uvedl Spěváček.

Karel Kubala už dokonce musel provoz svářečské školy omezit: „Co se týká rekvalifikací, přezkoušení, všech těchto výkonů máme méně a museli jsme udělat i personální opatření. Museli jsme přesunout některé zaměstnance a dát jim jinou práci.“

Stále existuje šance na záchranu Hardu. Insolvenční správce David Vandrovec potvrdil, že aktuálně jedná se třemi zájemci o koupi závodu. Velká část jeho zaměstnanců, kteří mají haly opustit do konce listopadu, ale už naději ztratila.

autor: aja
Spustit audio