Zápach, roje hmyzu i hlodavci. Lidé v Sadové ulice v Tovačově si stěžují na sousedův chov zvířat

12. květen 2023

Obyvatelé Sadové ulice v Tovačově bydlí v okrajové a klidné části města. Podle svých slov si přesto nemůžou sednout na dvorku na kávu, pověsit na zahradě prádlo ani otevřít okna. Jsou přesvědčení, že za jejich potíže může soused, který má větší počet hospodářských zvířat. Ten ale tvrdí, že zvířata chová ve vhodných podmínkách. Nespokojení lidé sepsali petici a žádají o pomoc radnici. Případem se už zabývali i veterináři a hygienici.

„Tady se nehodí bydlet, protože to je katastrofa,“ prochází Andrea Pavelková dvorkem za svým domkem. Kávu už si tady nevypila několik let. „Hlavně cítíme ten smrad, je tady pak hodně potkanů, mouchy,“ popisuje.

Její sousedka Gabriela Zapletalová kvůli potkanům zrušila zeleninovou zahrádku. „Prohrabali se a užírali nám i zeleninu a všechno další. Měli jsme okousaná rajčata,“ říká.

Vedení města situaci samo vyřešit nemůže 

Město se snaží situaci řešit, má ale svázané ruce. „Snažíme se občanům vyjít vstříc a danou situaci řešit, ale moc se nám to nedaří. Psali jsme na hygienu i na veterinu, ale nějaké kladné rozhodnutí od nich pro zjednání nápravy nemáme,“ vysvětluje mi lidovecký starosta Marek Svoboda.

Podle Petra Vorlíčka mluvčího státní veterinární správy jejich inspektoři u chovatele provedli dvě kontroly. Při obou zjistili problémy, a to především nevhodné podmínky pro chov prasat. „Kontrolou z letošního ledna bylo zjištěno, že všechna pochybení byla chovat chovatelem odstraněna,“ zmiňuje Vorlíček.

Co k tomu říct? Jste na Hané, když to řeknu upřímně. Možná závist?
Zbyněk Opatrný, majitel hospodářství

Už několik měsíců řeší stížnosti z Tovačova i přerovský magistrát. „Tímto případem se naši úředníci zabývají, nicméně ve věci ještě nebylo rozhodnuto,“ uvádí mluvčí magistrátu Lenka Chalupová.

Sám majitel hospodářství Zbyněk Opatrný potíže s hmyzem a hlodavci nepopírá. Za vším jsou ale podle něj špatné sousedské vztahy. „Co k tomu říct? Jste na Hané, když to řeknu upřímně. Možná závist?“ komentuje Opatrný. „jsem přesvědčen, že všechna zvířata v současné chvíli chovám v odpovídajících podmínkách,“ dodává. Svůj chov proto zatím omezovat nechce. „Nevidím důvod,“ uzavírá.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio