Zapečené mleté maso s bramborami jako rychlý oběd nebo skvělá večeře. Recept je úplně jednoduchý
Jde o jednoduchý a velmi chutný pokrm, který může připravit i kuchařský začátečník. Mleté maso zapečené s bramborami vám určitě přijde k chuti. Jídla z brambor jsou populární zvláště u dětí. A také na chatách a chalupách, protože jsou rychlá a levná.
Mleté maso je skvělou a tvůrčí surovinou. Od klasických karbanátků, až po masové kuličky s omáčkou nebo burgery.
- 500 g brambor
- 500 g mletého masa
- 200 g cibule
- 350 g žampiónů
- 3 rajčata
- 200 g tvrdého sýra
- 1 vejce
- sůl
- pepř
- mletá červená paprika
- 50 g majonézy
Mleté maso se také může použít do ragú, rizota, na čevabčiči, plní se s ním zelenina - rajčata, papriky nebo lilek.
V kuchyni je mleté maso ideální pro začátečníky i pro ty, kteří rádi zkoušejí nové chutě. Výhodou je rychlá příprava, snadné dochucení a spousta možností, jak ho připravit.
Při práci s mletým masem je nejdůležitější kvalita výchozího produktu. Zkrátka není maso jako maso. V ideálním případě si dojděte k řezníkovi, vyberte si hezký kus masa a nechte si ho umlít nebo, pokud máte mlýnek, umelte si ho doma sami.
Postup:
Cibuli nakrájíme na kolečka a rozložíme na plech. Na cibuli dáme na plátky nakrájené brambory.
Mleté maso dáme do mísy a dochutíme, solí, pepřem, sladkou paprikou, kořením, které máme rádi.
Dobře propracované maso rozložíme na brambory a na ně dáme na plátky nakrájené houby.
Plech zakryjeme alobalem a pečeme asi 20 minut na 180 stupňů.
Pak alobal sundáme.
Sýr nastrouháme na struhadle, přidáme majonézu a nakrájená rajčata.
Tuto směs rozprostřeme po celé ploše a vše vrátíme do trouby a pečeme ještě asi 15 minut.
Pokud nechcete zpracovat mleté maso hned, doporučujeme zamíchat směs bez vajíčka, jen se solí a kořením. Pak zabalit, aby nebyl uvnitř vzduch a uložit maso do lednice. Nejlépe - pokud v lednici je - dát do nulové zóny, nebo dozadu k chladící desce. Pak maso zpracujte do 24 hodin, maximálně do dvou dnů.
Dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.