Zaplaťte nebo parkujte jinde. Prostějov chce obyvatelům zpoplatnit parkovací místa před jejich domy

5. květen 2017

Nájemné dva a půl tisíce korun ročně nově požaduje prostějovský magistrát po některých obyvatelích města. Před několika desetiletími si totiž v Prostějově postavili parkovací stání před domy. Jenže načerno na obecním pozemku. Rozhodnutí města se jim nelíbí a sepisují petici. Snaží se radnici přesvědčit, že o plochy se na rozdíl od magistrátu starají na vlastní náklady.

„Magistrát města Prostějova nás oslovil s tím, že pokud budeme chtít využívat prostory magistrátu, tak je musíme platit,“ říká jedna z obyvatelek ulic kolem prostějovského akvaparku.

Právě tam je problém s načerno postavenými parkovišti největší. Tam, kde by normálně byla tráva, jsou zaparkovaná auta. Ulice jsou tady úzké.

„Nemáme možnost jinak parkovat, takže kdyby nám město vyšlo vstříc aspoň snížením té částky,“ dodává žena, která si přála zůstat v anonymitě. Ze dveří protějšího domu vychází Radek Huška. Sám má auto v garáži, jeho sousedé ale parkují na chodníku.

„To parkování nikomu nezavazí, průjezdnost je tady pro hasiče i popeláře perfektní. Když to zpoplatní, tak budou všichni stát na cestách a průjezdnost nebude,“ je přesvědčený.

Problém se týká asi 250 míst v Prostějově. S lidmi situaci řeší náměstek prostějovské primátorky Jiří Pospíšil z hnutí Pévéčko.

„Jsou to plochy, které vznikly už někdy v 80. letech. Tehdy se to asi nekontrolovalo tak, jak v současné době. Tehdy si lidé na pozemku, který jim nepatřil, vybudovali odstavnou plochu. Pokud nepodepíší nájemnou smlouvu, tak musí tu odstavnou plochu na vlastní náklady odstranit. Průměrně to vychází na deset metrů odstavné plochy na automobil, což je dva a půl tisíce korun za pronájem za rok,“ říká.

Podle Pospíšila to není vysoká částka a lidé tím získají možnost parkovat před domem.

Radek Huška s ním ale nesouhlasí: „Město se o nás vůbec nestará. V zimě si chodníky udržujeme sami, trávu si lidi sečou sami. To parkování by měli dát zadarmo.“

Dává parkování na obecním pozemku do souvislosti s péčí města o majetek. Lidé z této lokality dokonce sepsali petici proti rozhodnutí města parkovací stání zpoplatnit.

autor: tas
Spustit audio