Žárlivost je nemoc a může být i dědičná, varuje psycholožka

26. listopad 2016

Žárlivost patří do velké rodiny lidské nedůvěry. Má tři fáze. První je neškodná, spíše laškovná. Další dvě už jsou tak vážné, že člověk by měl vyhledat odborníka. „Účinné prostředky na žárlivost existují, především terapie,“ říká psycholožka PhDr. Milena Chadimová.

Vzájemné škádlení nevadí

Při první fázi žárlivosti se partneři škádlí, provokují se, chtějí se přesvědčit o tom, že jsou tím druhým milováni. V této podobě se žárlivosti dopouštíme téměř všichni. Pokud ale má člověk dispozice k chorobnému žárlení (například zděděné), může být i tato první fáze už
nebezpečná.

Někdy se partneři donekonečna užírají v diskuzích

V dalších dvou fázích dochází ke sledování, slídění po důkazech, oživování pocitu žárlivosti, vyžadování dochvilnosti apod. Někdy je vztah v troskách, přesto spolu partneři setrvávají dál. Jsou zaseknuti v kalamitním vztahu, užírají se v nekonečných diskuzích. „Anebo ten, na koho je žárleno, ze vtahu odejde,“ popisuje Milena Chadimová a dodává: „Stává se, že v té chvíli žárlivec přestane žárlit a začne dělat tzv. psí kusy, aby si partnera udržel.“ Do poradny častěji přicházejí ženy, muži spíše pod tlakem manželky, která hrozí, že se rozvede.

Důvodem žárlení nebývá jen nevěra

A jaké jsou důvody žárlení? „Není to vždy nevěra,“ říká psycholožka Chadimová a upřesňuje: „Spíš osobní předpoklady nebo dokonce dědičné dispozice. Především velké nedůvěra.“ Člověk se musí smířit s tím, že toho druhého nebude mít nikdy pod kontrolou. A také uznat tabu, jakými jsou štrachání v tašce anebo lustrování mobilu.

Trénovat odolnost proti žárlení můžeme na dovolené bez partnera

Účinnou terapií je otevřené soužití. Partneři netráví čas jen spolu, ale dopřejí jeden druhému svobodu, kamarády, víkend, dovolenou. Oddělené aktivity posilují důvěru a oslabují žárlivecké scény. V rámci tréninku chodí partneři do společnosti spolu, nevyhýbají se setkání s přáteli, posilují schopnost se zklidnit a nepřipouštět si myšlenky žárlení. Doslova trénují odolnost proti žárlení.

Z rozhovoru Evy Bucharové s Milenou Chadimovou se dozvíte, jak dobře mohou spolu manželé vycházet i po rozvodu a také, že nevěra a žárlivost spolu nemusí souviset.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.