Zásada cukrářky a pekařky Petry Burianové: Chovat se s úctou k tomu, co vymysleli předci

„Dědictví otců zachovej nám, Pane, toho se držím,“ říká Petra Burianová. Ostatně je to hlavní myšlenka pořadu Pečení na neděli, který spoluvytváří pro Českou televizi. Prostor v něm dostávají obyčejní lidé, kteří toho umí hodně vytvořit rukama, ale neumí se prosadit, prezentovat. 

Mluví o sobě jako o úplně obyčejné ženě, kterých je na vsích spousta. Jediný rozdíl je v tom, že ji přihlásily děti do prvního ročníku televizní soutěže Peče celá země, a ona vyhrála. „A to jsem nesoutěživý typ,“ usmívá se.

Vydala kuchařku s příběhem Cesta z těsta, kam vedle osmdesáti nejpovedenějších rodinných receptů přidala pasáže o krajině nebo řemeslech.

A pracuje na Koláčové mapě Česka. „Jsme velmoc, nikde jinde se koláče nepečou tak jako u nás. Kynuté těsto a náplně mák, tvaroh, povidla, to je základ, ale ves od vsi, region od regionu se liší tvarování, a to mě zajímá,“ vysvětluje Petra Burianová, vystudovaná právnička, jejíž největší vášní je pečení.

autor: voj
Spustit audio