Zástupci některých škol a organizací z Hranic kritizují navýšení pronájmu prostor v tamní sokolovně

9. březen 2023

Cena stanovená pro aktuální plesovou sezonu je na dvojnásobku dřívější částky. Hranická sokolovna nabízí největší společenský sál v regionu a provozuje ji Tělocvičná Jednota Sokol Hranice. Ta zdražení zdůvodňuje drahými energiemi.

Reprezentační ples ozbrojených složek bývá v Hranicích vždy vyvrcholením plesové sezóny. Letošní faktura za pronájem jediného večera ale pořádající vojáky nemile překvapila. „Cena pronájmu sokolovny od posledního plesu stoupla víceméně o sto procent. Dříve jsme platili něco málo přes třicet tisíc, dnes je to téměř osmdesát tisíc,“ říká mluvčí 7. mechanizované brigády Radek Hampl.

Cenu se vojáci rozhodli akceptovat. Museli. Žádný další sál v okolí jim totiž svojí kapacitou nestačí. Ples totiž pořádají spolu s policií, hasiči a dalšími složkami Integrovaného záchranného systému. „Musíme to udělat na úkor programu plesu. Museli jsme zrušit jedno vystoupení, které jsme plánovali,“ dodává Hampl.

Dvojnásobek ve srovnání s minulými lety museli zaplatit za svůj stužkovací večírek i studenti střední zdravotnické školy. „Přestože jsem s vedením sokolovny jednala o tom, jestli by školy mohly mít nižší nájmy a bylo mi řečeno, že nemohly,“ potvrzuje ředitelka Hana Čamborová.

Starostka hranického Sokola Vladimíra Kubešová ale tvrdí, že bez navýšení nájemného by nezaplatili náklady za energie. „Za jeden večer propálíme za patnáct až osmnáct tisíc. Já bych jim chtěla vyhovět, ale nejde to. Nemůžeme to dotovat,“ popisuje Kubešová.

Kvůli dražším nákladům na provoz platí vyšší oddílové příspěvky i členové Sokolu. Peníze na opravy nebo nové investice prý nejsou vůbec.

„Je to obrovská nejistota. Půlka roku rozhodne. Udělá se mimořádné vyúčtování a podle toho se rozhodne, co bude dál,“ dodává Kubešová.

Sokolové teď chtějí o pomoc požádat vedení Hranic. Jednat budou mimo jiné i o bezplatné dlouhodobé výpůjčce sokolovny.

Spustit audio