Zástupci olomoucké charity rozdávají na Ukrajině vánoční dárky stovkám dětí z chudých rodin

U nás Vánoce skončily, na Ukrajině se ale na ně teprve těší. Slaví je totiž podle juliánského kalendáře na začátku ledna. Letošní svátky dětem v chudých rodinách vylepší dárky z Česka. Role Ježíška se ujali pracovníci Arcidiecézní charity Olomouc. Obdarovali také desetiletého Nazara, který má problémy s očima.

Ředitel Arcidiecézní charity Olomouc Václav Keprt nese v rukou velkou krabici zabalenou v zeleném dárkovém papíru. Vchází do obývacího pokoje, kde na pohovce sedí desetiletý Nazar. Jeho rodiče jsou v práci. Děti mají prázdniny, a tak se o chlapce stará babička.

Nazar převzal dárek, položil si ho na zem a hned se pustil do trhání papíru. V balíku našel mikinu, rukavice, ponožky, čepici, sešit v dřevěných deskách, několik autíček, barevné propisky a nejdůležitější dárek ze všech – nové zimní boty. Papírový betlém hned Nazar odnáší pod vánoční stromeček v rohu místnosti. Dvoumetrová borovice je ozdobená baňkami a stříbrnými řetězy.

Nazarovo pravé oko vypadá, jako by ho měl zavřené. Od babičky se ale dozvídáme, že má vrozenou vadu. Na třetí operaci bylo loni v kanadském Torontu. „Když měl půl roku, první operace se dělala tady na Ukrajině, ale nebyla dobře odvedená, nepomohlo to. Proto se dělala ta reoperace v Kanadě. Jak ho vidím, je tam obrovské zlepšení, protože v loňském roce už bylo to oko obrovské, tlačilo se zpod víčka,“ vysvětluje Václav Keprt.

Když si sedám s mikrofonem k Nazarovi blíže, říká, že až bude velký, chce být taky novinářem. „Chci být reportérem,“ prohlásil s úsměvem. Desetiletý Nazar je jedním z více než 340 dětí, které letos dostanou dárky z Česka.

autor: mot
Spustit audio