Zástupci Povodí Morava jednali s obyvateli Troubek o opatřeních proti záplavám. Navrhovaná hráz se některým nelíbí

28. květen 2022

Symbol povodní v roce 1997, Troubky na Přerovsku, by měl v budoucnu chránit před velkou vodou speciální hrázový systém za zhruba půl miliardy korun. Odolat by měl stoleté vodě. Na protipovodňovém opatření se dohodli po letech jednání vodohospodáři s vedením vesnice. Některým jejím obyvatelům se ale návrhované řešení nelíbí.

Bezpečně ochránit Troubky před velkou vodou by měla kombinace zemního a betonového valu. Prstencově by obkroužil celou obec v délce 6100 metrů a místy by dosahoval výšky až tři metry. Součástí protipovodňové ochrany je i vybudování vztlakových studen.

„Je to jediné možné řešení, které tady existuje. Obec Troubky jsou na ne zrovna ideálním prostředí, protože je na soutoku Moravy a Bečvy a navíc na štěrkovém podloží,“ popisuje investiční ředitel Povodí Moravy Tomáš Bělaška.

Zhruba 70 procent pozemků je vykoupeno

Vedení obce už má podle starosty Radka Brázdy voleného za STAN vykoupeno zhruba 70 procent potřebných pozemků. V souladu s projektem vodohospodářů také schválili změnu územního plánu a v něm akci označili jako veřejně prospěšnou stavbu.

„Takže i kdyby se v první fázi někteří vlastníci vzpírali, a u některých tam problém samozřejmě je, tak jakožto veřejně prospěšná stavba může projít společným řízením, do kterého se to připravuje. Zatím ale zdaleka nejsme v situaci, kdy bychom mohli stavět. V této fázi se připravují podklady pro další stupeň dokumentace,“ uvádí starosta Troubek.

„Je to megalomanská stavba. Jednak to bude hrozně škaredé, jednak to bude zbytečné.“
Michal Dostál, obyvatel Troubek na Přerovsku

Michalovi Dostálovi, který se veřejného projednávání účastnil, se ale navrhovaný projekt nelíbí. „Je to megalomanská stavba. Jednak to bude hrozně škaredé, jednak to bude zbytečné. Obchvat po hrázi je podle mě naprosto zbytečný. Všechno se dá řešit daleko jednodušeji a levnější cestou,“ myslí si Dostál.

Povodí Moravy ale už začíná pracovat na projektové přípravě. A to přesto, že troubečtí zastupitelé schválili vyhlášení referenda. V něm by se měli lidé vyjádřit, jestli chtějí navrhovanou hráz u Troubek postavit

Jestli bude referendum se rozhodne v červnu

Eva Dostálová na povodně nikdy nezapomene, i když byla před 25 lety ještě dítě. Referendum ale podporuje. „Já jsem proti hrázi, ale jsem pro, aby se k tomu vyjádřili lidi, jestli tu hráz chtějí, nebo nechtějí,“ zmiňuje Dostálová.

O tom, jestli se referendum bude definitivně konat, ale budou znovu hlasovat zastupitelé, a to v červnu.

autor: kra
Spustit audio

Související