Zastupitelé Bohuňovic chtějí vyjmout možnost rozšíření tamního letiště z územního plánu

9. říjen 2019

Samospráva Bohuňovic na Olomoucku chce zabránit případnému rozšíření tamního soukromého letiště. Jeho vedení to umožňuje územní plán vesnice, který před lety schválilo tehdejší bohuňovické zastupitelstvo. Lidem se to ale nelíbí. Proti možnosti, aby na letišti vznikla druhá přistávací dráha se postavili v referendu. K tomu, aby současná samospráva vyhověla jejích přání, je ale potřeba změnit nejen obecní, ale i územní plán kraje.

„Koncem devadesátých let na podnět obce Bohuňovice vznikla druhá dráha v obecní dokumentaci, kraj to převzal a v průběhu let to obec přehodnotila. V roce 2011 zde proběhlo referendum, kde se občané vyjádřili pro vyjmutí druhé dráhy,“ vysvětluje nezávislý bohuňovický místostarosta Michal Prutyszyn, proč chce obec ze svého územního plánu druhou dráhu vyjmout. Aby to mohli tamní zastupitelé udělat, muselo by ji nejprve odstranit z krajského územního plánu hejtmanství. Jenže zastupitelé žádosti vedení obce nevyhověli.

„S obcemi jsme jednali, ale následně jsme se vydali na ministerstvo dopravy a tam jsme se dozvěděli, že ministerstvo požaduje, aby dráha v zurce byla,“ řekl před hlasováním krajského zastupitelstva Radek Dosoudil, vedoucí odboru strategického rozvoje kraje. Zmíněnou zurkou myslí Zásady územního rozvoje kraje. Necelý kilometr dlouhá dráha tak v obou územních plánech zůstává dál. Vyznačená je v nich podél hlavního tahu z Olomouce na Šternberk. Část obyvatel proti ní brojí hlavně kvůli obavám ze zvýšeného provozu na letišti a většímu hluku.

„Ta obec už nebude mít zachovaný ten svůj klid,“ popisuje jedna z místních, paní Dana Telaříková. Naopak bývalý starosta obce Jiří Petřek rozhodnutí krajských zastupitelů vítá. „Bude to druhá dráha, která do budoucna může být pro obec zajímavá, protože tam díky této dráze nehrozí, že by kolem komunikace 46 vznikaly obrovské sklady,“ přibližuje Petřek.

Vedení letiště se k celé věci nevyjádřilo. Podle Michala Prutyzsyna ale na společné schůzce letos zástupci firmy uvedli, že stavbu další dráhy neplánují. „Byli jsme ubezpečeni, že další rozšiřování letiště z jejich strany nepřipadá v úvahu,“ uzavírá starosta.

Obec teď chce požádat Ministerstvo pro místní rozvoj o přezkum rozhodnutí krajských zastupitelů. Možností je také žaloba, o té ale radní zatím neuvažují.

autor: bas
Spustit audio