Zastupitelé zvolili za primátora Přerova Petra Vránu z vítězného hnutí ANO

18. říjen 2022 08:10

Primátorem Přerova dnes zastupitelé zvolili lídra vítězného hnutí ANO Petra Vránu. Na ustavujícím zasedání ho zvolilo 21 z 35 zdejších zastupitelů. Vrána, který je zároveň poslancem, ve funkci přerovského primátora vystřídal svého stranického kolegu Petra Měřínského.

Koalici v Přerově po zářijových volbách vytvořilo ANO s ODS, KDU-ČSL a TOP 09. V zastupitelstvu má 21 mandátů. Stejná koalice vládla v Přerově i uplynulé čtyři roky, tehdy však měla těsnou většinu 18 hlasů.

Opoziční zastupitelé za Společně pro Přerov navrhli na primátora svého kolegu architekta Jana Horkého, ale jejich návrh neuspěl. Ruku pro Vránu nakonec zvedlo 21 zastupitelů, 13 bylo proti a jeden se zdržel. „Tuto funkci budu brát s obrovskou pokorou a snahou, abych maximálně využil svůj potenciál pro naše město. Nečekají nás lehké časy, minimálně rok až dva se našemu městu, co se týče financí, dobře nepovede. Budu se snažit, abychom tuto situaci překonali co nejlépe,“ řekl po volbě zastupitelům nový primátor. Do jehož působnosti bude patřit rozpočet, finance a kultura.

„Tuto funkci budu brát s obrovskou pokorou a snahou, abych maximálně využil svůj potenciál pro naše město.“
Petr Vrána, nový primátor Přerova

Opoziční zastupitelé z řad Pirátů poukázali před jeho volbou na kumulaci funkcí. Plánuju se u některých funkcí vzdát svého angažmá, na nejbližší valné hromadě se vzdám pozice předsedy představenstva společnosti Teplo, budu abdikovat na členství v hospodářském výboru Parlamentu ČR. Na pozici poslance zůstanu, podotýkám, že jsem jediný poslanec v Přerově, a myslím si, že pro Přerov to může být prospěšné,“ uvedl Vrána. Dodal, že voliči byli s jeho stanoviskem seznámeni už před volbami.

I další členové rady získali ve volbě 21 hlasů koalice, 14 zastupitelů bylo proti. Do funkce prvního náměstka byl zvolen Tomáš Navrátil z ANO, který je zároveň asistentem poslance Vrány. Pod sebou bude mít dopravu, koordinaci dopravních staveb, strategii a rozvoj města a územní plán. Další náměstek primátora za ANO Vladimír Lichnovský má mít v gesci investice města a veřejné zakázky, sociální věci a zdravotnictví.

Jeden náměstek pro ODS

ODS bude mít jednoho náměstka, kterým se stal Miloslav Dohnal. Na starosti bude mít správu majetku a životní prostředí. Koalice se rozhodla i pro toto volební období mít funkci uvolněného, tedy plně placeného radního, zvolen byl Michal Zácha z ODS. Zodpovídat bude za školství, sport a grantovou politiku. Zřízení funkce uvolněného radního kritizovala opozice s tím, že velké dopravní stavby, kvůli kterým byla tato funkce vytvořena, se už blíží do finále. Město se nám zmenšuje a s výjimkou předchozího období jsme uvolněného radního neměli, ušetříme tím hodně peněz,“ uvedl Jan Horký (Společně pro Přerov). Návrh na zrušení této funkce však neuspěl.

Zastupitelé zvolili stejným poměrem hlasů i neuvolněné radní, kterými se stali bývalá náměstkyně Hana Mazochová (ANO), bývalý primátor Petr Měřínský (ANO), Lada Galová (ANO), bývalý náměstek primátora Petr Kouba (ODS), Jakub Navařík (ODS) a lidovec Tomáš Dostal.

Hnutí ANO získalo ve volbách 14 mandátů, ODS, která ve volbách kandidovala s nezávislými osobnostmi v uskupení Pomáháme městu, má pět zastupitelů a koalice lidovců a TOP-09 má dva mandáty. Do opozičních lavic usedne SPD, která skončila druhá se šesti mandáty, Společně pro Přerov se třemi mandáty, Piráti se třemi zastupiteli a dva zastupitelé za Za prosperitu města Přerova a jeho místních částí.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Zdroj: ČTK

Spustit audio

Nejnovější zprávy