Zatím marně čekají obyvatelé Města Libavá a jeho místních částí na vodu z nového vodovodu

6. září 2016

Nový vodovod a kanalizace za 90 milionů korun. To byl jeden ze slibů české armády obcím z Libavé na Olomoucku. Obě akce měly být dokončené už letos v lednu - dělníci jsou ale ve výkopech dosud a v některých místních částech ještě ani nekopli.

Prozatím marně čekají stovky obyvatel Města Libavá a jeho místních částí na vodu z nového vodovodu. Slíbila jim ho armáda jako vyrovnání po vyčlenění z výcvikového prostoru. Ačkoliv voda tamním lidem měla z kohoutků téct už letos v lednu, nové přípojky a trubky dělníci ve městě teprve pokládají.

V Heroltovicích přitom do země ještě ani nekopli. Pokud by armáda svůj slib nedodržela, samo Město Libavá by při svém sedmnáctimilionovém rozpočtu peníze na nákladnou investici nemělo.

Rozkopané náměstí, cesty, ulice i zahrádky u jednotlivých domů. Město Libavá připomíná cvičiště tankodromu.

Paní Svatava ke svému domku přichází po dřevěných deskách. Na trávníku a v zahrádce leží hromady hlíny. Ačkoliv vodovodní trubky k jejímu domku leží v zemi, na připojení čeká už několik měsíců.

„Nemůžeme dělat nic, dokud nepřijde vodař a neřekne, co je potřeba. Právě proto to tu tak vypadá,“ říká.

Původní vodovod na Libavé budovali ještě před válkou původní němečtí obyvatelé, a tak problémy při opravách nezávislá starostka Města Libavá Štěpánka Tichá dopředu tušila.

„Tyto práce se posunují podle toho, jak se přichází na určité problémy, které vznikají během práce, s čímž třeba projektanti nepočítali.“

Do Heroltovic místní části Libavé ale bagry ještě nepřijely. Armáda ústy své mluvčí Jany Zechmesiterové zpoždění přiznává. S firmou, která v Heroltovicích měla vodovod postavit, zrušila smlouvu.

„Zhotovitel na stanovišti práci vůbec nezahájil a stanoviště obecně nebylo vůbec zajištěno a vybaveno. Objevily se také závažné nedostatky v oblasti bezpečnosti práce.“

„Nic se neděje, mám jenom obavy, aby to potom nespadlo přímo na obec,“ říká starostka.
Armáda lidem na Libavé za desítky milionů už opravila poničené cesty a mosty. Starostka Tichá doufá, že dokončí i nákladnou opravu vodovodu.

autor: kra
Spustit audio