Zatoulaní psi už nekončí v útulcích. Zachraňují je čipy a registrace

11. prosinec 2021

Vánoce, Silvestr, Nový rok - pro pardubického odchytáře Pavla Antocha znamená tohle období zvýšené pracovní nasazení.

Bujaré veselí spojené s hvízdáním petard může vystrašit i jinak klidné městské psy. Ti jsou schopni utéct před rachejtlí kilometry daleko. Na štěstí jsou očipovaní a jejich dohledatelnost je tím pádem jednodušší, než dřív.

Zatoulaných psů výrazně ubylo

Tolik kritizované čipy a jejich registrace velmi pomohly majitelům ztracených psů. Jejich dohledatelnost je teď podle městského strážníka-odchytáře z devadesáti procent úspěšná.

"Je ale velmi důležité kromě čipu ještě registrace psa v jednom z mnoha registrů. Bez toho pejskovu adresu nenajdeme," vysvětluje Pavel Antoch a pochvaluje si, že většina pejskařů na registraci při návštěvě veterináře myslela.

"Přijedeme na místo, psa zkontrolujeme čipovačkou a podle kódu najdeme adresu majitele. Díky tomu nemusí pes do útulku. Zajímavé je, že v současné době odchytáváme mnohem víc jiná zvířata. Psi tvoří tak třicet procent. Dříve to bylo přesně obráceně," doplňuje pardubický odchytář.

Za nemohoucnost labutí mohou lidé

Mnohem více výjezdů mají teď v zimě strážníci Městské policie Pardubice k rybníkům. Lidé nahlašují labutě, které se podle nich nemohou odlepit od ledu.

"Ale ještě nikdy jsem neviděl labuť přimrzlou k ledu. A to odchytávám už 27 let,“ konstatuje velitel oddělení psovodů Městské policie Pardubice.

Za nemohoucnost labutí mohou lidé, kteří zvířata překrmují. A pokud jim dávají přemíru pečiva, navíc nedostatečně vyschlého, v labuti začne jídlo kvasit, ona zeslábne a působí dojmem, že se z ledu nemůže zvednout.

„A to je doba, kdy přijedeme, labuť odchytneme a odvezeme na veterinární kliniku. Tam zvířeti nasadí dietu a po vyléčení ji zase odvezeme na rybník,“ vysvětluje Pavel Antoch. Otázkou je, kdy se labuť opět ocitne na veterině po dalším hodování, které jí naservírují neinformovaní krmiči.

Spustit audio