Závadné maso z Polska se ze skladu v Olomouci do prodeje nedostalo

Hovězí maso v pražské restauraci Grill Restaurant, U Michelského lesa – Grill Eat s.r.o.
Hovězí maso v pražské restauraci Grill Restaurant, U Michelského lesa – Grill Eat s.r.o.

Hovězí maso se salmonelou z Polska se v Česku dostalo do pěti míst. A to do Zlínského kraje, Brna, Olomouce, Pohořelic a Kozomína. Firmy maso buď likvidují, nebo stahují z prodeje.

Všechno závadné polské maso s bakteriemi salmonely, které převzal olomoucký velkoobchod Bikos, zůstalo v jeho skladu. Bude zlikvidováno v kafilérii. Potvrdil to ředitel krajské pobočky Státní veterinární správy v Olomouci Aleš Zatloukal. Česká republika ode dneška zavádí kontroly zdravotní nezávadnosti veškerého hovězího masa dovezeného z Polska.

„Veškeré hovězí maso z Polska musí být vyšetřeno na salmonelu. To vyšetření si bude zajišťovat sám dodavatel. Musí mít vyšetření z referenční laboratoře. Teprve po obdržení negativního výsledku může uvádět maso na trh. Protokol bude uchovávat po dobu jednoho roku, tak abychom ho mohli zkontrolovat,“ říká Zbyněk Semerád, ředitel Státní veterinární správy.