Závod Míru podle policie uzavře silnice maximálně na pětadvacet minut

29. květen 2015

Na drobné dopravní komplikace se musí připravit řidiči, kteří od pátku do neděle budou na Jesenicku křížit trasu cyklistického Závodu Míru. Policie bude průběžně uzavírat úseky, kterými peloton závodníků bude projíždět.

„Policie pomáhá organizátorovi zajistit ten závod takovým stylem, že na celé trase provádíme pohyblivou uzávěru. Jde o úplnou uzavírku silničního provozu. Uzavírá se to pět až deset minut před průjezdem prvního závodníka. Organizátoru garantujeme patnáctiminutový interval průjezdu prvního závodníka a našeho uzavíracího vozidla,“ říká Lubomír Pešout, vrchní komisař krajské dopravní policie.

Podle něj to pro řidiče znamená, že se na místě zdrží maximálně pětadvacet minut. Zároveň je proto prosí, aby byli trpěliví a nevjížděli na silnici ani v případě, že po ní zrovna cyklisté nepojedou.

„Bohužel se stává, že řidiči spěchají. Pokud je tam nějaká časová prodleva dvě tři minutky, kdy se jim zdá, že už se dlouho nic neděje, tak přestože dostali instrukci, že mají počkat na poslední policejní vozidlo, tak se nám rozjedou,“ vysvětluje Pešout.

Závod Míru je určený cyklistům do třiadvaceti let a sjedou se na něj týmy z celého světa

„Je to soutěž Nation Cup, kde startují výhradně reprezentační týmy. Udělují se zde body, aby národní tmy mohly startovat na Mistrovství světa. Pro všechny tyto národy je to jedna z nejdůležitějších událostí,“ říká za organizátory závodu Jaroslav Vašíček s tím, že na startu letos bude chybět jeden z favoritů - Austrálie.

„Startuje nám zde 22 týmů. Bohužel jeden z velkých favoritů, Austrálie, měl teď ve Francii hodně nepříjemností, přišel o tři závodníky, takže se v letošním roce nezúčastní. Jinak jsou zde všechny cyklistické velmoci, například Holandsko, Belgie, Itálie. Takže na startu bude to nejlepší, co na světě dnes existuje,“ dodává Vašíček.

Závod Míru 2013
autor: tas
Spustit audio