Závodnice neodradilo ani špatné počasí. Dámské jízdy v Božím Daru se zúčastnilo přes 120 žen a dívek

18. březen 2024 10:15

Přes 120 žen i dívek se v sobotu vydalo na 21. ročník Dámské jízdy na Božím Daru. Ačkoli jde tradičně o závod v běhu na lyžích, letošní podmínky mírné zimy umožnily pouze běh nebo chůzi. Na tratích kolem města v Krušných horách nejsou po sněhu ani památky. Závodnice to ale neodradilo.

Boží Dar v nadmořské výšce okolo 1020 metrů je nejvýše položeným městem v Česku. Každý ročník, u kterého jsou vítané kostýmy, nese jiné téma. Letos organizátoři zvolili jízdu v duchu rock 'n' rollu. Většina závodnic proto dorazila v širokých sukních s puntíky a výraznou mašlí. Pár žen se převléklo za krále rock 'n' rollu Elvise Presleyho.

Před závodem je čekala tematická rozcvička na božídarském náměstí. Po startu se vydaly na pětikilometrovou trať na malém okruhu Ježíškovy cesty. Cílem závodu není podle organizátorky výkon, ale zábava a dobrá nálada.

Tradice pouze ženského závodu započala na Božím Daru před více než 20 lety. Závod vznikl jako snazší varianta Karlova běhu, který má od 12 do 45 kilometrů. Ačkoli většina z nich se pořádala na lyžích, poslední ročníky byly bez sněhu a šlo se pěšky. Prvního ročníku se účastnily pouze dvě desítky závodnic, rekordní účast byla před lety, kdy závodilo 160 žen.

Kvůli mírné zimě se letos nekonal v Krušných horách ani známější a větší Karlův běh. Podle místních obyvatel tak špatné sněhové podmínky dlouho nepamatují. „Jezdím sem skoro 60 let a stalo se, že nebyl sníh na Vánoce nebo v lednu. Ale abychom únor měli bez sněhu, to je prostě strašný. Že bych byla pouze pětkrát na lyžích, tak to se mi za těch 25 let, co tu bydlím, nestalo,“ řekla organizátorka akce Jitka Peřina z Lyžařského klubu Slovan Karlovy Vary.

Například sportovci z místních lyžařských klubů museli trénovat většinu času v sousedním Německu, kde trasy udržovali umělým sněhem. Dobrou sezonu v Krušných horách tak měly letos pouze větší lyžařské areály, které jsou vybavené výkonným zasněžovacím systémem. Dosud zůstává otevřený pouze skiareál Klínovec a Potůčky.

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio