Zavřená hřiště. Ředitele olomouckých škol trápí akutní nedostatek správců sportovišť

12. srpen 2021

Olomoucká školní hřiště bývají o prázdninách otevřená veřejnosti každý den včetně víkendů. Letos v létě ale musela dvě sportoviště zavřít úplně a jedno pak částečně. Důvodem je akutní nedostatek jejich správců. Ředitelé škol obvykle najímají na tuto práci brigádníky, nejčastěji z řad důchodců. Toto léto jsou ale brigádníci podle zástupců úřadů práce nedostatkovým zbožím.

Ředitel základní školy Tererova Jaroslav Hála odemyká bránu hřiště, které musí být letos v létě dopoledne prázdné. Chybí totiž jeden ze správců. Další dvě školy mají hřiště zavřené úplně. „Nevím, proč není zájem. Peníze k důchodu to přináší. Dáváme 120 korun na hodinu a o víkendech 130. Přitom práce tady není těžká. Je potřeba zamést hřiště, uklidit, vynést koše a dohlížet. Sekání trávy a další věci zajišťuje škola,“ popisuje ředitel.

Vedoucí školského odboru olomouckého magistrátu Hana Fantová potvrzuje, že takovou situaci ještě nezažila. „Nikdy jsme nemuseli přistoupit k tomu, abychom hřiště úplně uzavřeli,“ uvedla. Jedním z důvodů podle ní je i obava z koronaviru. „Mají obavy, nechtějí se pohybovat mezi tolika lidmi, půjčovat sportovní materiál,“ pokračuje Fantová.

Jaroslav Hála považuje důchodce za jistotu. Horší je shánět brigádníky mezi vysokoškoláky. „Mají různé brigády třeba v zahraničí. Mezi tím dodělávají nějaké zkoušky. Je to s nimi trošičku složitější,“ doplňuje ředitel.

Analytik olomouckého pracovního úřadu Jaroslav Mikšaník s nadsázkou, že teď zaměstnavatelé mohli brigádníky vyvažovat zlatem. „Nedostatek brigádníků není způsoben pouze ekonomickými důvody, ale i psychologickými. Napříkad řada důchodců využívá uvolnění protiepidemických opatření, raději se věnuje vnoučatům, koníčkům nebo cestování. Při nabízení brigád k tomu musí zaměstnavatelé přihlížet a zohlednit ve výši mzdy, protože za co byli lidé ochotni pracovat v minulých letech, to už pro ně nemusí být nyní atraktivní,“ uvedl Mikšaník. Hana Fantová je ochotná o odměnách správců jednat.

Podle ředitele školy Jaroslava Hály ale s prázdninami problém nezmizí. Zajistit provoz sportovišť pro veřejnost od září bude i tak těžké.

Spustit audio