Zázemí pro příbuzné pacientů vybudoval v přístavbě hospic na Svatém Kopečku u Olomouce

21. červen 2016

Rodiny pacientů v hospici na Svatém Kopečku mohou zůstat v domově přes noc. Zařízení po třech letech dokončilo opravy bývalého rodinného domu, který přiléhá těsně k jeho areálu.

„Tady je terapeutka, zázemí pro externí spolupracovníky, zvláště pro klinického psychologa, zaměstnance, který nám poskytuje IT služby a právníka,“ ukazuje ředitel Jiří Borik.

U některých pacientů mohou příbuzní přespat na přistýlce. Ve dvoulůžkových pokojích to ale nejde.

„Máme šest dvoulůžkových pokojů. Stává se, že i rodinní příslušníci těchto klientů tady chtějí přespat. Pro ně jsme tady pro ně vybudovali dva pokoje. Je tady zázemí, kuchyňka, lednička, sociální zařízení. Platí se 50 korun za noc,“ vysvětluje Borik.

V hospici se starají hlavně o pacienty s rakovinou. Podle vrchní sestry Gabriely Motanové je důležité, aby rodina byla pacientům nablízku:

„Myslím si, že je to dobré pro klienty i pro příbuzné. Klienti se často cítí být osamoceni. Příbuzní jim chtějí být na blízku. Byli s nimi celí život. Mohou se s nimi rozloučit, držet je za ruku a být s nimi v té poslední chvíli.

Spodní patro domku má samostatný vchod. Uvnitř vznikla školící místnost, ale i půjčovna kompenzačních pomůcek.

„Jsou to pomůcky pro zdravotně postižené. U nás se půjčují lůžka, francouzské hole, chodítka, invalidní vozíky. Jsou tu i oxygenátory, neboli koncentrátory kyslíku pro lidi, kterým se hůř dýchá,“ dodává ředitel Jiří Borik.

V rámci desetimilionové rekonstrukce se hospicu podařilo vyřešit i vlhkost původního poutnického domu, ve kterém sídlí. Projekt byl podpořen z Programu švýcarsko-české spolupráce.

autor: mot
Spustit audio