Zažijte Léto s Sherlockem! Rozhlasové hry, četby, kvízy, soutěž...

27. červen 2017

Oslavte s námi 130. narozeniny Sherlocka Holmese s vysíláním Dvojky. Celé léto unikátní série detektivek, která vyvrcholí přenosem „živé“ rozhlasové hry vyráběné právě teď a tady, i s hudbou a zvukovými efekty a za účasti publika.

Před 130 lety (v roce 1887) byl v časopise Beeton´s Christmas Annual otištěn na pokračování první detektivní román sira Arthura Conana Doylea Studie v šarlatové. Tím se zrodila literární postava fenomenálního detektiva Sherlocka Holmese a jeho nerozlučného přítele dr. Watsona. Během 40 let vznikly další tři romány a 56 povídek s těmito ikonickými postavami.

Z holmesovek se brzy stal kult, který je dodnes znovu a znovu interpretován, parafrázován a napodobován. I v Českém rozhlase vznikla bohatá kolekce dramatizací a četeb z Holmesovského kánonu, včetně vědeckých krimi hříček vytvářených od 70. let pro populárně-vědecký pořad Meteor. Letní projekt Dvojky Léto s Sherlockem nabídne podstatnou část z této rozhlasové kolekce.

Léto s Sherlockem

Jako Holmes a Watson vás čekají jak Viktor Preiss a Otakar Brousek st. (v režii Josefa Červinky), tak Miloš Kopecký a Rudolf Hrušínský (v režii Jiřího Horčičky). Ale i Oldřich Kaiser a Jiří Lábus (v režii Karla Weinlicha) v úvodní Studii v šarlatové (1989) anebo Svatopluk Beneš a Jaromír Spal ve vědeckých hříčkách Rudolfa Čechury a Josefa Kleibla. A nezůstane jen u archivu.


Kde a kdy Sherlocka poslouchat?
všední den – četba od 22:00
sobota – hříčky Meteoru od 8:00
neděle – rozhlasová hra od 20:00
anebo ze záznamu na webu

Připravujeme novou četbu z románu Údolí strachu i nové nahrávky některých povídek. Poslední prázdninový Meteor přinese premiéru detektivní hříčky Pavor Nocturnus z pera Josefa Kleibla. Celý projekt uzavře v polovině září živě vysílaná premiéra dramatizace Bruce-Partingtonových dokumentů. I za účasti publika.

Soutěžte o zájezd do Londýna

V rámci Léta s Sherlockem budete moct i soutěžit o poznávací zájezd do Londýna. Soutěž Dvojka připravuje ve spolupráci s milovníky a znalci příběhů velkého detektiva z Institutu pro výzkum života a díla Sherlocka Holmese.

autor: Libor Vacek
Spustit audio

Více z pořadu