Zážitek je něco, co vám nikdo nevezme. Nadační fond PRO život pomáhá i interaktivním způsobem

14. květen 2022

Jak zaplatit kroužky nebo pomůcky do školy, když všechny peníze stačí sotva na bydlení a na jídlo? Jak se postavit na vlastní nohy po odchodu z azylového domu a kam vůbec jít? S tím lidem pomáhá Nadační fond PRO život, který představí Petra Zevlová.

Petra Zevlová

“Jsem mluvčí a hlavou Nadačního fondu PRO život. Pomáhá mi ještě dcera, která je členkou nadačního fondu a teď tu vedle sebe mám Péťu, našeho kamaráda a hlavně koordinátora nadačního fondu. Petr je od narození slepý, má přezdívku slepý bandita.”

Jak Petra Zevlová říká, jsou tu pro rodiče, kteří zůstali na všechno sami a hledají způsob, jak dětem vytvořit fungující zázemí. Jak pracovat a přitom se postarat o děti:

“Snažíme se, aby děti měly zážitky. Aby přestaly myslet na to, co se jim děje.Zážitky vám nikdy nikdo nevezme. Proto s dětmi pracujeme, setkáváme se, stejně tak s maminkami z azylových domů.”

Podle Zevlové v azylových domech nejsou jen maminky, ale i tatínkové. Pomáhají i nemocným dětem:

Čtěte také

“Se spinální svalovou atrofií, nebo tu máme rodiny, ve kterých jsou nemocné děti po špatně vedeném porodu. Děti s fyzickým i mentálním postižením, či jejich kombinace. u nich se snažíme, aby nejen děti měly zážitek ale aby jsme trošku pomohli i jejich rodinám, protože pro ně je to extrémně složité.”

Mezi zážitky, které Nadační fond pro život přináší, je i velký dětský den v Bělé pod Bezdězem:

“Náš fond je spojen s auty. Všichni, kdo tu jsou, miluji vozidla. Včetně Péti. Ať to zní neuvěřitelně, ale Petr je řidič, který dělá rychlostní rekordy na uzavřeném okruhu. Na letošním druhém ročníku budou rychlá auta, rallye auta, auta na drift, nádherný drahý auta. A děti se v nich mohou svézt a zažít úžasný pocit něčeho, co se nikdy nestane - nikdo vás jen tak nevezme do rallye auta, neprojede s vámi okruh. A děti jsou úžasné, nebojí se, narozdíl ode mne.”

A jak jezdí Petr Haluška?

“Péťa má koordinátora, který je jeho očima. Tím dětem vysvětluje, že nic není nemožné.”

A sám Petr dodává:

“Pro mne je důležitý nejbližší prostor. Když jsem uprostřed dětí, vnímám jejich radost a nadšení, protože ony jsou upřímné a dají to prostě vědět, když se jim něco líbí nebo nelíbí. Interakce s nimi je neskutečně velká.”