Zbytky sněhu v ulicích Olomouce zmrzly. Technické služby chodníky uklízí podle důležitosti

20. leden 2017

Zledovatělé zbytky sněhu na chodnících vadí některým obyvatelům Olomouce. Stěžují si na nebezpečná místa. Technické služby chodníky uklízí podle důležitosti, některé z nich ale zůstávají bez povšimnutí.

„Ta námraza není ani posypaná. Chodím o holi a bojím se jít ven, protože to podjíždí. Dřív to sypali a teď nic,“ diví se paní Jindra a dodává, že nedaleko domu se u jiného chodníku objevila cedule, že v zimě se neudržuje: „Bydlím na Charkovské. Dřív to byla povinnost domu si to uklízet. Teď už to tak prý není, mají to dělat technické služby. Co je letos zima, tak to jednou jedinkrát projeli, víc ne.“

Ředitel olomouckých technických služeb Miroslav Petřík ukazuje na počítači barevnou mapu.

„Zeleně vyznačené jsou státní nebo krajské komunikace. My udržujeme všechny ostatní. Například červeně vyznačené komunikace jsou komunikacemi první důležitosti. Ty musíme do čtyř hodin podle operačního plánu uklidit,“ říká.

Pak jsou na mapě ještě modré a žluté značky. Na některých místech jsou tak chodníky ošetřené jen částečně a někde vůbec.

Zbytky sněhu v ulicích Olomouce zmrzly

„U chodníků platí to, že úkolem zimní údržby není a nemůže být vyčištění toho chodníku dočista. Naše činnost je zaměřena na zjednodušení schůdnosti toho chodníku,“ vysvětluje Petřík a dodává: „Člověk, který v zimě používá chodník, by měl mít, stejně jako vozidlo, přizpůsobenou obuv a měl by dbát zvýšené opatrnosti. V našich klimatických podmínkách není možné chodník, když je namrzlý, vyčistit dokonale.“

Pokud lidé narazí na nebezpečné místo, můžou podle něj zavolat na dispečink technických služeb nebo poslat podnět pomocí formuláře umístěného na webových stránkách organizace.

autor: tas
Spustit audio