Zbývají poslední dva dny na podání daňového přiznání. Finanční úřady proto mají otevřeno déle

29. březen 2018

Lhůta pro podání daňového přiznání za rok 2017 vyprší už v úterý 3. dubna. Pokud se na finanční úřad teprve chystáte, připravte se na možné fronty.

Blížící se konec lhůty pro podání daňového přiznání je znát i v budově finančního úřadu v Olomouci. Fronta na podatelnu tu právě dosahuje až k východu z budovy. Na jejím konci stojí paní Iveta: „Jsem tu nějakých 10 minut, počítala jsem s tím. Je to tak každý rok, protože pracuju od sedmi do půl čtvrté a je to dost časově náročné. Dneska jsem dostala dovolenou, na konci měsíce.“

Frontu si vystál i pan Zdeněk. „Leželo mi to 14 dní na stole a nebyl jsem schopen se k tomu dostat. Měl jsem to od účetní hotové, ale nějak mi to nevyšlo. Tak jsem tu až v ten poslední týden,“ říká.

Podle ředitele finančního úřadu v Olomouci Josefa Hradila se i letos projevuje každoroční rutina, většina lidí nechává daňové přiznání na poslední chvíli. „Zatím bylo podáno necelých 42 procent přiznání, takže nás čeká ještě téměř 60 procent přiznání přijmout,“ upřesňuje.

Elektronická forma se zatím příliš neujala

Frontám by se přitom mohli lidé vyhnout, pokud by využili elektronické daňové přiznání. Takových ale podle Hradila zatím mnoho není: „Co se týče fyzických osob, až 90 procent z nich to dělá v písemné formě. Přitom kdyby podávali daňové přiznání elektronicky, tak se odstraní i ty chyby, kterých se při tom ručním zpracování dopouštějí.“

K nejčastějším chybám pak nedoložení povinných příloh, nepřesné výpočty, ale také vynechání podpisu. Tím největším prohřeškem je ale nedodržení termínu, připomíná mluvčí Finančního úřadu pro Olomoucký kraj Zuzana Žabčíková. „Pokud nebude daňové přiznání podáno ani do pěti pracovních dnů po lhůtě pro jeho podání, hrozí předepsání sankce ve výši 0,05% ze stanovené daně, a to za každý následující den prodlení, nejvíce však 5% stanovené daně. Sankce se předepisuje, pokud dosáhne výše minimálně 200 korun,“ uvedla mluvčí.

Finanční úřady kvůli daňovým přiznáním i letos prodlužují úřední dobu. Dnes fungují do 17 a v úterý až do 18 hodin.

Spustit audio