Zchátralá budova bývalého kulturního domu v Hlubočkách půjde k zemi. Co na jejím místě vznikne?

26. leden 2023 08:10

Vedení Hluboček na Olomoucku se podařilo získat do vlastnictví obce bývalý kulturní dům v lokalitě Dukla. Budova ale od devadesátých let chátrá a je v dezolátním stavu. Vedení obce plánuje její demolici. Na uvolněné ploše by dělníci měli postavit nový multifunkční dům mimo jiné s ordinacemi lékařů.

Bývalý kulturní dům v Hlubočkách Dukle je v dezolátním stavu s okny zatlučenými prkny. „Když se podíváte, jsou popraskané stropy, teče sem. Žádná sranda,“ popisuje Pavel Samek, nezávislý místostarosta obce.

Do tak špatného stavu se budova dostala po privatizaci. Nejdřív ji vlastnili různí majitelé, později polovinu odkoupila obec. Celý objekt samospráva získala až nedávno soudní cestou. „Byly tady nějaké exekuce a další věci, které majetkoprávně bránily k tomu, aby se s tím dalo cokoliv dělat. A bohužel ten objekt 20 let chátral,“ konstatuje Samek.

Místní by rádi v Dukle obnovili kulturní zázemí na konání společenských akcí. Chybí jim také restaurace nebo tělocvična. Toho názoru je například i paní Blanka, která si fungování budovy ještě moc dobře pamatuje. „Bylo tam zázemí, knihovna, vinárna se sálem a s kuchyní, kde se daly pořádat akce. Bylo to bezvadné,“ vzpomíná.

Po letech snah nyní bývalý kulturní dům vlastní obec a její vedení má plán jasný – objekt půjde k zemi. „Prázdný prostor tady ale nezůstane. Jsou tady záměry obce, které vyšly z ankety občanů. Bude zde multifunkční dům. Chceme to udělat tak, že v jednom z pater bude prostor pro denní stacionář, budou tam místnosti pro spolkovou činnost, budou tam přesunuti lékaři, kteří teď sídlí nedaleko, a ve spodních prostorech uvažujeme o jiných objektech, třeba o hasičské zbrojnici,“ odtajňuje Samek plány obce.

Prázdný prostor tady ale nezůstane. Jsou tady záměry obce, které vyšly z ankety občanů.
Pavel Samek, nezávislý místostarosta obce

Demolice přijde podle Samka na zhruba devět milionů korun. Vedení obce nyní čeká, jestli na zbourání získá dotaci. Budovu ale nechá srovnat se zemí i bez ní.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio