Zdravotní sestra není jen povolání, je to poslání

23. leden 2020

Je to prestižní a důležitá profese pro společnost. Má dobrý zvuk a lidé v něm vidí jistotu. „Zájem o studium je, mladí lidé mají motivaci a vykonávají to povolání srdcem,“ říká Zdeňka Mikšová, viceprezidentka Spolku vysokoškolsky vzdělaných sester a přednostka Ústavu ošetřovatelství Fakulty zdravotnických věd Univerzity Palackého.

Důležitou výbavou každé zdravotní sestry je empatie. Pokud jste s jejich prací nespokojení, ozvěte se. Lidé to ale ve většině případů nedělají, protože se obávají, že se péče o ně zhorší.

Pacienti v nemocnicích jednoznačně identifikují jen lékaře, všechny ostatní zaměstnance považují za sestry. Existují ale různé kategorie ošetřovatelských pracovníků. „Nejvyššího stupně vzdělání dosáhne kvalifikovaná všeobecná sestra. Dále je tu praktická sestra po střední škole s maturitou, ošetřovatelka, která maturitu nemá a sanitář, který absolvuje 3 – 6 měsíční kurz. Každý z nich je připraven na výkon na různých činností,“ vysvětluje Zdeňka Mikšová. Vzdělávání je podle ní proto nesmírně důležité.

„Sanitář provádí základní hygienickou péči, podává stravu a stará se o komfort pacientů. Ošetřovatelka navíc měří tlak a teploty. Praktická sestra nemůže např. odebírat krev a podávat infuze, což má na starosti všeobecná sestra. Stejně jako edukaci pacientů, informace o vyšetřeních apod.,“ dodává Libuše Winklerová, staniční sestra Kliniky psychiatrie FN Olomouc a viceprezidentka Spolku vysokoškolsky vzdělaných sester.

autor: voj
Spustit audio