Zdravotníci dětských oddělení nemocnic v Olomouckém kraji čelí náporu pacientů se záněty dýchacích cest

25. listopad 2021

Dětská oddělení nemocnic v Olomouckém kraji plní malí pacienti se záněty horních a dolních cest dýchacích. Průběh nemoci je u nich těžší než u dospělých a často potřebují podporu kyslíkem. Lékaři to přičítají oslabené imunitě dětí vlivem letošních a loňských lockdownů škol.

V dětském oddělení prostějovské nemocnice spolu zdravotní sestry probírají množství léků. Jejich spotřeba je znát, oddělení je v poslední době zaplněné. „Tři týdny, možná měsíc máme úplně plno. Několikrát jsme se dostali do situace, že jsme museli děti posílat do jiného zařízení. Průměrnou ošetřovací dobu máme dva a půl dne, takže během týdne ošetříme kolem padesátky dětí,“ popisuje primářka oddělení Lenka Šigutová.

Čtěte také

Děti se do nemocnice nejčastěji dostávají s virovou nákazou horních a dolních cest dýchacích. Největší problém je podle ní u kojenců do tří měsíců.

V nemocnici přibylo ve srovnání s letošním jarem či loňským podzimem i dětí hospitalizovaných s covidem. A větší množství dětských pacientů pocítili v poslední době i v jiných zdravotnických zařízeních v kraji. Například v olomoucké fakultní nemocnici denně hospitalizují 3 až 5 dětí.

V Šumperku už museli některé pacienty překládat jinam. „Přibylo zejména opravdu hodně malých dětí včetně kojenců a batolat. Dětské pacienty v žádném případě neodmítáme, ale kvůli plné kapacitě dětského oddělení jsme museli několikrát řešit i překlady do jiných zdravotnických zařízení,“ potvrzuje mluvčí nemocnice Hana Hanke.

Vytíženost zdravotnických zařízení v praxi poznala Pavlína Kořínková, její malé dceři nedávno hrozila hospitalizace. „Měla potíže s dýcháním, ošklivý kašel. Bála jsem se, že bude problém s plícemi, takže jsme se rozhodli jet na pohotovost. V Přerově nás vyšetřili, ukázalo se, že má akutní zánět hrtanu a náběh na záchvat laryngitidy. Taky nám řekli, že i kdyby nás chtěli hospitalizovat, tak že nemohou, protože nemají volné místo,“ popsala Pavlína Kořínková.

Podle zdravotníků aktuálně zvýšený počet hospitalizací dětí souvisí s jejich sníženou imunitou po loňských a letošních uzavírkách škol. Běžně si v kolektivu imunitu trénují.

Spustit audio