Zdravotníci nám stále chybí, pomoc armády zatím není nutná

19. říjen 2020 11:04

Zdravotníci i ostatní personál v Uherskohradišťské nemocnici pracují už delší dobu na hranici svých sil. Musí zvládnout práci i za kolegy, kterých aktuálně chybí 10 % z celkového počtu. 

Čtěte také

Uherskohradišťská nemocnice a. s. je poslední týdny jednou z nejvytíženějších a nejsledovanějších v republice. Čísla z nedělního večera říkají, že aktuálně je zde hospitalizováno 117 covid pozitivních lidí. Velmi vytížená je intenzivní péče. Obsazených je 24 ventilátorů, z toho 14 covid pozitivními pacienty. Tím je naplněna běžná kapacita ventilátorů. Nemocnicí naštěstí v pátek převzala dalších deset přístrojů, které poskytl stát.

Podle ředitele nemocnice Petra Sládka je i standardních lůžek stále dost, větší problémy jsou s nedostatkem personálu. Celkem je na pracovní neschopnosti 169 zaměstnanců, z toho 110 zdravotníků, 50 z nich pozitivních na covid-19. Dalších deset zaměstnanců čerpá ošetřovné. Celkově je to asi 10% všech zaměstnanců Uherskohradišťské nemocnice.

Čtěte také

Zda fungují výzvy o pomoc s doplněním personálu a jaká péče je v současnosti omezena? Nejen to prozradil v pondělním ranním rozhovoru (19. října) ředitel nemocnice Petr Sládek.

Spustit audio

Související