Zdravotníci z oční kliniky a ORL Fakultní nemocnice Olomouc budou operovat v nových moderních sálech

10. leden 2024 10:45

Vedení olomoucké fakultní nemocnice nechalo zmodernizovat čtyři operační sály ve své 120 let staré budově. Sloužit budou zdravotníkům oční kliniky a kliniky ORL. Díky investici za 87 milionů korun zdravotníci mají k dispozici nejmodernější techniku. 

„Prostory a operační sály byly opravdu na úplné hraně své životnosti a funkčnosti,“ říká u nových operačních stolů ředitel nemocnice Roman Havlík.

„Diskuse byla o tom, v jakém rozsahu to udělat. V zásadě i ten rozsah potom se ukázal, že nemohl být jiný, protože to neumožňovalo ponechat nic původního. Takže se dělaly kompletně instalace, vzduchotechnika, únikové cesty apod.,“ vypočítává Havlík a jedním dechem dodává: „Minimálně 10 roků to bude plně funkční pro pacienty a operativu.“

Nové operační sály pro kliniku ORL a oční kliniku ve Fakultní nemocnici Olomouc

Zmodernizované operační sály jsou podle přednostky oční kliniky Kláry Marešové důkazem toho, že špičkovou medicínu 21. století můžou lékaři dělat i ve 120 let staré budově.

Díky této investici se může zvýšit počet operací a sníží se čekací doba pro pacienty. Na oční klinice nejčastěji lékaři operují šedý zákal.

Jaké moderní technologie k tomu lékaři využívají? A jaká historická zajímavost se k nově zrekonstruovaným prostorům váže? Nejen to si poslechněte v kompletní reportáži.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio