Zdravý jablečný koláč z ovesných vloček
Soutěžící Blanka Doleželová zaslala další recept na zdravé mlsání.
Suroviny: 500 g ovesných vloček (1 sáček), 2 hrsti strouhaného kokosu, 2 hrsti nasekaných lískových oříšků, 4 lžíce medu, ananas kompot (1 konzerva), náplň: 4 jablka, 1 lžička skořice, 1 lžička třtinového cukru, 1 plátek másla na potření
Postup: Ovesné vločky smícháme s oříšky a kokosem, zalijeme ananasovou šťávou. Kousky ananasu nakrájíme nebo rozmixujeme na drobné kousky a přidáme do misky k vločkám. Zalijeme horkou vodou a necháme alespoň 20 minut nabobtnat. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nastrouháme na jemném struhadle, promícháme se skořicí a třtinovým cukrem. Půlku těsta vložíme na pečícím papírem vyložený pekáček, rovnoměrně rozprostřeme jablka a přikryjeme druhou půlkou těsta. Pečeme necelou hodinu na 180 stupňů do růžova, 10 minut před dopečením potřeme rozehřátým máslem.
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.