Zdražování vstupů trápí i výrobce piva. Potýkají se s vyššími cenami energií i obalových materiál

30. květen 2022

Vlna zdražování doléhá i na tuzemské výrobce piva. Víc platí například za hliníkové plechovky. Část své produkce do nich stáčí i přerovský pivovar. Jeho vedení zastavení plechovkové linky neplánuje. Už proto, že prodej piva v plechu roste. Ve hře je tak zdražování nebo plošné zálohování obalů.

Uvnitř přerovského pivovaru Zubr

„Tady jsme na stáčírnách. Máme dvě linky – plechovková linka a na pravé straně je linka kegová,“ ukazuje Tomáš Pluháček, ředitel přerovského pivovaru Zubr. Zatímco loni v listopadu za nákup jedné půllitrové plechovky zaplatili dvě koruny, teď jsou to už tři. „Důvodem je nedostatek, ale i zásadně zvýšená cena hliníku, který je pro výrobu plechovek potřeba. A výrobcům plechovek se také zvyšují náklady na energie, mzdy. Takže my máme ve finále nárůst ceny za plechovky od listopadu do dneška kolem padesáti procent,“ dodává Pluháček.

Přitom nápoje v plechových obalech lidé nakupují mnohem častěji než dříve. Pijí tak více doma než v restauracích. Tvrdí to čísla z obchodního oddělení pivovaru. „Ještě před covidovou dobou jsme šedesát procent piva stáčeli do sudů a čtyřicet procent do ostatních obalů. Doba postcovidová je jiná a poměr se nám otočil. Dneska do sudů dáváme 35 procent a plechovky nám vzrostly na 15 procent,“ informuje Pluháček.

„Máme ve nárůst ceny za plechovky od listopadu do dneška kolem padesáti procent.“ 
Tomáš Pluháček, ředitel přerovského pivovaru Zubr

Ředitel přerovského pivovaruočekává další zdražování vstupních materiálů. O tom, jestli se to promítne do konečné ceny nápojů, zatím ale nechce spekulovat. Řešením by mohlo být zálohování obalů. Společnost Mattoni 1873 dokonce založila iniciativu Zálohujeme.cz. „Založením zálohového systému by došlo k posílení principu oběhového hospodářství. Zvýšil by se sběr nápojových PET lahví a plechovek a mohli bychom dosáhnout víc než 90procentní návratnosti. Tyto by se následně staly plnohodnotnou surovinou, opakovaně recyklovanou z lahve do lahve, respektive z plechovky do plechovky,“ vysvětluje mluvčí zmíněné iniciativy Andrea Brožová.

Ministerstvo životního prostředí k tématu zatím uspořádalo dva debatní kulaté stoly s výrobci nápojů, zástupci odpadových firem a obchodníky. „V tuto chvíli nelze říct, k jakým závěrům dospějeme,“ říká mluvčí rezortu Dominika Pospíšilová.

Uvnitř přerovského pivovaru Zubr

Plošný systém zálohování spustilo k prvnímu lednu letošního roku Slovenstvo. V současnosti funguje i v dalších deseti zemích Evropské unie.

autor: kra
Spustit audio