Ze zimy bohaté na sníh nemají radost jen provozovatelé skiareálů a lyžaři, ale taky biologové

Na úrodě českých zemědělců se loni negativně podepsal nedostatek dešťů ve spojení s parným počasím. V některých obcích regionu kvůli němu vyschly studny. Dopady extrémního sucha jsou patrné na stavu podzemních vod ještě teď. Situace se ale podle hydrologů pomalu lepšuje. Díky nebývalým přívalům sněhu v uplynulých týdnech.

„Letošní zima v porovnání s předchozími je podstatně lepší, protože jak se ukazuje, sněhu je relativně dostatek,“ říká mi hydrobiolog Martin Rulík z Univerzity Palackého. Společně stojíme na břehu řeky Moravy v Olomouci, kde mi ukazuje její průtok. Ten se v posledních týdnech zvýšil právě díky vydatnému sněžení.

„Na západě můžeme pozorovat, že se řeky postupně vrací ke svému normálu. Ten průtok dosahuje více než osmdesát procent normálního dlouhodobého průtoku. Situace na Moravě je poněkud horší,“ říká Martin Rulík. Podotýká zároveň, že nejde jen o hladiny řek, ale taky o vláhu v půdě. Ta se loni dostala na kritickou úroveň vlivem extrémního horka a sucha. 

„Vlastně ta poslední čtyřletka až pětiletka, co se týče sucha, byla nejextrémnější po celou dobu, co máme měření, tedy od 19. století," popisuje Jan Unucka z Českého hydrometeorologického ústavu. Podle něj dosavadní zimní srážky dokázaly nasytit jen horní části půdy. Stav podzemních vod má do ideální úrovně ještě daleko. 

„Sněhová pokrývka i její odtání pomůže půdní vláze, ale co se týče dlouhodobých zásob podzemních vod, jde spíš o to, že kdyby se ještě několikrát zopakoval sníh a jeho tání, pomohlo by to těm podzemním vodám výrazněji,“ dodává Jan Unucka s tím, že je důležité, aby byla zima bohatá na srážky i v únoru a v březnu. Podle Martina Rulíka by krajině pomohly i jarní povodně.

„Mají spoustu funkcí, dochází k infiltraci do podzemí, zvyšování hladiny podzemní vody. Obyvatelé, kteří mají studny, v nich potom mají více vody. To je takový pozitivní doprovodný jev. Samozřejmě mají i spousty negativ,“ přibližuje Rulík.

Na odhady dalšího vývoje počasí je zatím podle Jana Unucky zatím brzo. Je ale optimistou.„Když se podíváme na výhledy pro zbytek února a nástup března. Dalo by se očekávat, že ty epizody napadání a tání sněhu by se alespoň v těch vyšších polohách mohly zopakovat,“ uzavírá Jan Unucka.

autor: bas
Spustit audio