Zelené zlato, ale taky rostlina škodící stromům. Jmelí během adventu zaměstnává arboristy víc než dost

20. prosinec 2023 11:25

Advent je vždy náročným obdobím pro arboristu Stanislava Stavárka z Hustopečí nad Bečvou na Přerovsku. Každý den objíždí zahrady a parky po celé Moravě a z korun stromů strhává jmelí. Za jeho odstranění peníze nebere, takzvané zelené zlato prodává na vánočních trzích.

Pilky, žebřík, úvazky. To je část pracovního nářadí, které potřebuje Stanislav Stavárek se svým kolegou k likvidaci jmelí. „Beru jmelí jako vánoční sport. Někdo lyžuje a někdo dělá jmelí. Obojímu musíte věnovat všechno. Když se dělá jmelí, není pomalu čas ani na spánek,“ říká Stavárek.

Během natáčení reportáže pracoval s kolegou na návsi v Zašové. „Tento strom obírám už potřetí, nějakých pět let po sobě. Ten strom se toho jmelí už nikdy nezbaví. Ale když se to udržuje co pět let, tak vidíte, že ten strom je pořád strom. Není to z toho torzo,“ uvádí Petr Grygerek.

Jmelí očesává za každého počasí, i když je třeba čerstvě nasněženo. „Nikdo si nedokáže představit, kolik je kolem toho práce a kolika rukama to projde, než se to dostane na trh,“ dodává Grygerek.

Popadané jmelí pod stromy pak sbírá Stanislav Stavárek do velkých vaků. „Práce je opravdu hodně. O jmelí je velký zájem a my denně zpracujeme třeba 40 takových vaků, což dělá dvě tuny,“ prozrazuje.

Jmelí jako výdělek, ale i poslání

Svou prací nejenže pomáhají stromům, ale také dopřejí lidem možnost využít jmelí jako vánoční výzdobu. „Každoročně ošetřujeme přes 500 stromů. Děláme to pro obce, města nebo spolky takovou vzájemnou spoluprací, že jim to odstraníme zdarma a za to si tu surovinu necháme,“ vysvětluje Stavárek a dodává: „Pro nás jmelí není prioritně výdělek, ale je to pro nás takové poslání dát těm stromům další šanci na život.“

Sběr jmelí v Zašové

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio