Železničáři chtěli budovu místního nádraží v Prostějově zbourat, město ji ale míní opravit. Získá ji nejspíš bezúplatně

11. červen 2024 12:50

Historická budova místního nádraží v Prostějově se bourat nebude. Na jejím bezúplatném převzetí se dohodli zástupci radnice a Správy železnic. Návrh ještě musí projednat zastupitelé města a vláda. Rekonstrukce místního nádraží by pak mohla začít za tři roky.

„Byť ta budova není památkově chráněná, je součástí nějaké dominanty a je to historická věc, která tady byla a podle mě tady musí zůstat nadále,“ vysvětluje náměstek prostějovského primátora Jiří Rozehnal z hnutí ANO, proč se vedení města snaží o záchranu chátrající budovy místního nádraží.

Se zástupci Správy železnic se po šest let trvajících jednáních město domluvilo. „Jsme předběžně dohodnuti na bezúplatném převodu nádražní budovy. Nabytí objektu do majetku města ale ještě musí na svém zasedání schválit prostějovské zastupitelstvo. Návrh následně předložíme správní radě Správy železnic a poté vládě, jejímž souhlasem bude převod státního majetku podmíněný,“ uvádí mluvčí správy Dušan Gavenda.

Správa železnic aktuálně připravuje přemístění drážní technologie z budovy. Zároveň také připravuje celkovou rekonstrukci železniční stanice, která tak získá například moderní bezbariérová nástupiště.

Jsme předběžně dohodnuti na bezúplatném převodu nádražní budovy.
Dušan Gavenda, mluvčí Správy železnic

Stavba by zde podle stávajících předpokladů měla proběhnout v letech 2027–2028. S historickou budovou má podle Rozehnala město své plány. „Budova je v centru města a dokáže najít své využití. Dokonce počítáme i s tím, že té části směřující směrem na východ území je obrovská plocha, kde může být krásné velké kapacitní parkoviště, jak pro návštěvníky města, obyvatele města, tak i pro dojíždějící z hlediska práce,“ dodává Rozehnal.

Samotnou budovu by podle něj pak město mohlo využít pro potřeby knihovny nebo třeba archivu. Zpráva o záchraně nádraží potěšila i některé cestující. Třeba Janu Dostálovou. „Bylo by úžasné, kdyby to město Prostějov vzal do vlastnictví a tu historickou budovu opravil a nějak využíval.“

Radnice chce se rekonstrukcí začít za tři roky. Jako první přijde na řadu střecha.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související