Železničáři začali s likvidací nestabilních budov v přerovské Husově ulici. Změny se dotknou i ulic Škodova, Dluhonská nebo Kojetínská

29. leden 2019

Bagry vjely do Husovy ulice v Přerově. V této největší městské lokalitě pro sociálně slabé obyvatele srovnávají se zemí jeden z opuštěných bytových domů. Podle majitele - Českých drah nebyl bezpečný. Další demolice tuto čtvrť v letošním roce ještě čekají.

„To je nenormální, co se tady děje. Nebylo bezpečno, když tady ten barák byl, a není bezpečno ani teď, když to bourají,“ popisuje paní Martina.

Majitelem domu jsou České dráhy. „Demolice byla dle platné legislativy nahlášena na inspektorát bezpečnosti práce a drážní úřad se sídlem v Olomouci. Na demolici pravidelně dohlíží koordinátor bezpečnosti práce. Dosud nebylo hlášeno žádné pochybení,“ potvrzuje mluvčí drah Vanda Rajnochová.

Už za pár týdnů se bagry přesunou do sousední Škodovy a Komenského ulice.  Se zemí tam srovnají domy, které musí ustoupit trase plánovaného průpichu městem.

„Už několikrát se ten termín posunul. Letos to vypadá opravdu reálně. Jsem moc rád, že se podařilo udělat na tuhle lokalitu urbanistickou soutěž a město aktuálně připravuje regulační plán, tak budeme mít jasné podmínky budoucího rozvoje právě území Juty, Škodovy ulice a okolí,“ přibližuje architekt a zastupitel za stranu Společně pro Přerov Jan Horký.

Zhruba 25 milionů korun by si pak měla vyžádat další letošní plánovaná demolice ve městě, a to osmipodlažní ubytovny Chemik v ulici Velké Novosady.  S financováním její likvidace radnice spoléhá na státní dotace.

autor: kra
Spustit audio