Železnice Desná testuje zařízení na ohřev trakčního vedení. Podle Drážního úřadu nemá povolení

19. březen 2018

Nedávno elektrifikovanou Železnici Desná čeká další modernizace. Jako první v Česku pravděpodobně spustí provoz zařízení, které zabrání vzniku námrazy na elektrickém vedení. Podle Drážního úřadu ale několikaměsíční testování této novinky nejspíš neprobíhá podle norem.

„Jsme tady v horské oblasti, takže se stává velmi často, že dráty namrzají,“ říká Michal Vrzala ze Svazku obcí Údolí Desné. Zařízení na ohřev elektrického vedení testují v Koutech nad Desnou. „Při průchodu proudu v trakčním vedení, které je tady nad námi zavěšeno na stožárech, se tepelná složka proudu využívá k ohřevu drátů,“ vysvětluje Vrzala.

Podle Jana Komárka z provozní firmy stálo zařízení přes 5 milionů korun z dotací. „Vyhodnocení z toho několikaměsíčního provozu bude podkladem pro doladění toho systému,“ dodává.

Testování by ale podle mluvčího Drážního úřadu Martina Nováka mělo znamenat jen krátké zapojení do sítě a ověření všech funkcí, nikoliv nepřetržitý několikaměsíční provoz. „Jakékoliv zařízení v systému provozu potřebuje mít schválení. Zcela určitě bychom museli vykonat státní dozor, na základě kterého bychom zjistili více informací,“ uvedl mluvčí.

A právě pro stabilní zapojení do sítě zatím nemá provozovatel podle Nováka povolení. Pokud inspektoři během budoucí kontroly usoudí, že tak dlouhý zkušební provoz nebyl legální, může dostat provozovatel v krajním případě pokutu.

autor: sol
Spustit audio