Železniční doprava na Jesenicku dozná změn

21. listopad 2012

Jízdní řád Český drah, který začne platit 9. prosince, změní na některých železničních tratích vedoucích přes Jesenicko provoz osobních vlaků.

Jízdní řád Český drah, který začne platit 9.tého prosince, změní na některých železničních tratích vedoucích přes Jesenicko provoz osobních vlaků. Stát totiž příští rok přestane dotovat rychlíky z Jeseníku do Ostravy přes polské Glucholazy, které budou nově - ale jako spěšné vlaky - financovat olomoucké a moravskoslezské hejtmanství. Nový provozní řád drah kvůli tomu proto nepočítá s osobními spoji v úseku Jeseník - Krnov a také s vybranými vlaky z Jeseníku do Mikulovic a Zlatých Hor. Zde bude železniční provoz zachován jen o sobotách, nedělích a svátcích, ve všední dny cestující svezou autobusy.

Mezi další novinky patří to, že na trati z Břeclavi přes Přerov do Bohumína budou po 140 letech soupravy od 9. prosince jezdit stejně jako všude jinde vpravo. Nový jízdní řád také zrychlí osobní vlaky z Olomouce do Šumperka, potvrdil ředitel Koordinátora Integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje Jaroslav Tomík. "V obou směrech bude jízdní doba přibližně 55 až 60 minut, zatímco dosud činila zhruba 70 minut. Snažíme se tak konkurovat individuální automobilové dopravě," prohlásil Tomík.

Alena Vykydalová

autor: sra
Spustit audio