Železniční podjezd v Němčicích nad Hanou dělá problém řidičům kamionů. Často tam uvíznou

31. leden 2017

Pod železničním mostem v Němčicích nad Hanou na Prostějovsku často uvíznou nákladní auta. A to i přes dopravní značení, které je upozorňuje, že podjezd je pro některá nákladní auta příliš nízký. Řidiči přesto riskují a často na dlouhé hodiny ucpou silnici. Zvýšení mostu přitom železničáři plánují až za několik let.

„Ty sloupky, co tady vidíte, jsou většinou poražené, cedule vytržené. Kamiony s tím mají docela problém,“ ukazuje Barbora Lenertová škodu, kterou způsobili řidiči kamionů při couvání směrem od mostu v Němčicích nad Hanou. Pod ten se totiž vejdou jen auta do výšky 3,6 metru.

Někteří řidiči si totiž značky nevšimnou nebo ji podle sociálnědemokratické starostky Němčic Ivany Dvořákové nerespektují. A výjimkou není ani to, že se pod mostem zaseknou.

„Je to deset až patnáct případů ročně. Některé jsou řešeny policií, protože tam auto zůstane viset,“ říká.

Poslední a největší nehoda se stala v srpnu loňského roku. Řidič posunul celý most.

„Vyměnili mu vozidlo a on si neuvědomil, že je vyšší. Naštěstí byl duchapřítomný a zavolal na 155 a tím zabránil, aby se stalo nějaké železniční neštěstí,“ popisuje starostka.

Po mostě totiž projíždí rychlíky mezi Přerovem a Brnem i stokilometrovou rychlostí. Škoda se vyšplhala do milionů korun. I proto zástupci města, policie, silničářů a Správy železniční a dopravní cesty jednají o možné úpravě místa.

„Myslím si, že ta světlost toho mostu je nízká a není dostatečně značená ani z jedné příjezdové strany,“ říká Dvořáková. Policie navrhla možné řešení.

„Pro řešení této situace jsme navrhli instalovat bránu, která bude upozorňovat na sníženou světlou výšku průjezdu,“ popisuje mluvčí policie František Kořínek. V budoucnu by Správa dopravní a železniční cesty měla koridor rekonstruovat. To ale potrvá ještě několik let.

„Ten výhled není otázkou tří let, kdy se začne rekonstruovat. Do té doby se řidiči musí striktně řídit silničním značením,“ říká mluvčí SŽDC Kateřina Šubová.

autor: tas
Spustit audio