Zeman, který je chytrý a vzdělaný, se obklopil špatnými lidmi, říká Jitka Zelenková

5. listopad 2017

„Sledovala jsem většinou všechna předávání všech prezidentů a každé to předávání bylo jiné a já mám k tomu zvláštní vztah. Když jsou to blízcí lidé, tak jim to samozřejmě přeju, protože vím, že jsou šťastní. Ale podle mého názoru – a těžko se mi to říká, protože tam byli umělci, ke kterým mám vztah, by to měli nejvíc dostávat lékaři, vědci a lidé, kteří se opravdu zasloužili,“ hovoří na téma výběru státně vyznamenaných prezidentem Zemanem zpěvačka Jitka Zelenková, host Osobnosti Plus.


Zpěvačka Jitka Zelenková se narodila 5. června 1950 v Brně. Narodila se v hudební rodině, otec byl dirigentem, matka zpěvačka. Vyhrála celostátní soutěž Talent 67 a v témže roce získala druhé místo v prvním ročníku festivalu amatérských zpěváků v Jihlavě. Od roku 1973 pak na mnoho let zakotvila v doprovodné dívčí skupině Karla Gotta. Dále hostovala v pražských divadlech Rokoko a Apollo a také ve filmu Bylo čtvrt a bude půl. V roce 1980 nahrála první sólové album Zázemí. V roce 1993 nahrála s Big Bandem Felixe Slováčka swingovou desku pod názvem Jen pár večerů a vydala se na swingové turné po Španělsku. V současné době Jitka Zelenková vystupuje se sólovým recitálem, kde ji doprovází František Raba na kontrabas a Lev Rybalkin na klavír. Je svobodná a bezdětná.

„Ovšem fakt je jedna věc, že spisovatelé a malíři také... a já si říkám, že my jsme trochu komedianti. Ale zase lidé, kteří jsou známí a lidé je mají rádi, si to zaslouží. Mám k tomu rozporuplný vztah,“ dodává.

Na všetečnou otázku moderátorky, jestli by si také někdy nechtěla jít pro státní cenu, odpovídá zpěvačka: „Ne, že bych si pro to ráda nešla. Takhle to není. Ale netoužím po cenách jako takových.“

Nechci se do Zemana zamotat

„Je to hrozně těžké, protože někteří lidé, kteří jsou ne hloupí, říkají, že to je slušnost. A musím se taky zamyslet na tím, že třeba syn Věry Špinarové, ke které jsem měla báječný vztah, řekl, že ona by s tím nesouhlasila... A já prostě nevím, protože jsem se v té situaci neocitla a dívala jsem se na to jako divák. A nechci se do politiky zamotat a nechci se zamotat do současného prezidenta,“ vysvětluje svoji zdrženlivost v oblasti současného politického dění, přesto pokračuje:

„Prezident je velice chytrý muž, samozřejmě vzdělaný, mluví z patra. Ale myslím, že nemá kolem sebe dobré lidi. Nejsou mně sympatičtí. Tento chytrý a vzdělaný muž, jako kdyby dělal schválnosti. A to já nemám prostě ráda.“


Všichni jsme poznamenaní dobou minulou, jsme podezřívaví a nejsme třeba tak odvážní.Jitka Zelenková

Proplouvám

Kriticky Zelenková hodnotí vliv šoubyznysu ve svém životě. „Určitě poznamenaná jsem. Člověk třeba takzvaně proplouvá, nechá si některé věci líbit, neříká některé věci na rovinu, aby si někde třeba neublížil. A já mám po mamince extra vyvinutý šestý smysl a říkám si někdy – tohle bych si měla rozmyslet, třeba mě spousta věcí nebaví... takže proplouvám.

Za minulé doby jsem měla takových nelehkých pár let, kdy jsem odcházela od orchestru Ladislava Štaidla. Odcházela jsem, protože jsem začala být tlačena do projektu s Ivetou Bartošovou a Michalem Penkem, abychom dělali v triu. A já už v té době měla vybudovanou sólovou dráhu, kterou jsem si budovala docela těžko. Já v té době narážela na to, že zpívám moc pomalé písničky, moc romantické a že se to nehodí do Lucerny. A moc jsem o to bojovala. A když jsem to už měla a byla jsem ráda, že se to daří, tak jsem byla vybízena k tomuto projektu. Řekla jsem, že to dělat nebudu. A strašně jsem narazila, že teda ať si jdu, ale ať počítám s nebezpečím. A já jsem šla,“ hovoří otevřeně o své kariéře.

Politicky jsem se neúčastnila

Celoživotně Jitka Zelenková vzhlíží k Martě Kubišové. Poprvé se s ní setkala v roce 1968 v divadle Rokoko. „Já jsem byla ve zvláštní pozici v tom smyslu, že Darek Vostřel jako ředitel Rokoka mně dal nabídku hned po maturitě. A já jsem přišla do Rokoka vlastně v šedesátém osmém roce, kdy Marta Kubišová ještě zákaz neměla a já jsem k ní úplně vzhlížela a alternovala jsem se s ní ve Filosovské historii.

Pokud jde o samotnou ruskou invazi, nic jsem nečekala, protože jsem politicky vůbec nepřemýšlela. Byla jsem v šoku, samozřejmě jako každý. Jak bych to řekla… hodně jsem myslela na to, že jsem v Rokoku a …jéžiš, to je hrozný a co se to děje. Ale u toho bych možná skončila. Všechno jsem vnímala jen zprostředkovaně, vůbec jsem se neangažovala.

A myslím, že se určitě netýká jen mě. Otázka, jestli to byl určitý druh zbabělosti. No ono to možná také celé bylo jinak. My jsme se scházeli a žvanili o tom, doslova. A chodili jsme do Juniorů a tam jsme o tom diskutovali, ale osobně jsem se nijak neangažovala a nijak by mě nenapadlo, abych třeba emigrovala. Možná to je kvůli pěvecké dráze,“ uvažuje.

V jakém rodinném prostředí Jitka Zelenková vyrůstala? Poslechněte si celý rozhovor s hostem Barbory Tachecí. >>
autoři: bta , kte
Spustit audio