Zemědělce na Přerovsku trápí přemnožení divočáci. Škody jim způsobují na polích i na chmelnicích

15. květen 2023 13:16

S přemnoženými divočáky se potýkají pěstitelé z Kokor na Přerovsku. Tamní zemědělský podnik je největším pěstitelem chmele na Moravě. Škody za stovky tisíc korun mu divoká prasata způsobují právě na chmelnicích. Poničili jich už zhruba desetinu. Situace se nezlepšila ani poté, co chmelnice začali hlídat myslivci.

„Je to k pláči, protože je za tím spoustu práce, spoustu peněz a my ty chmelnice budeme muset zase na podzim všechny dosázet znovu,“ říká Lenka Jemelková, agronomka kokorského zemědělského družstva, a na chmelnicích v Čekyni ukazuje vyryté rostlinky chmele. Vysadili je tu teprve loni.

„Divočáky jsme tu měli vždycky, ale nikdy nám nezpůsobili takovou škodu jako letos. Škoda bude v řádu několik set tisíc. A bohužel na to nejsme pojištěni,“ dodává Jemelková.

Škoda bude v řádu několik set tisíc. A bohužel na to nejsme pojištěni.
Lenka Jemelková, agronomka kokorského zemědělského družstva

Myslivci z Kokor u chmelnic vybudovali posedy. Jejich předseda Aleš Šromota na nich sedává každý večer. Zatím na divočáky štěstí neměl. „Přijdou zrovna, když my tady nejsme. Ty prasata prostě chodí náhodně. Přijdou jednou za týden na dvě hodinky, dva hektary zryjí a jdou pryč. A my tady potom sedíme týden a stejně nic nevidíme,“ uvádí Šromota.

Chmelnice v nedalekých Želatovicích zase okusují zajíci a srnčí. Zemědělci tvrdí, že jakmile chmel povyroste, zvěř se z chmelnic přesune na jiná pole. Dá přednost kukuřici a obilí.

Kompletní reportáž Lenky Kratochvílové si poslechněte ve výše přiloženém audiu.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio