Zemědělci bojují s nálety mšic. Jde to i bez chemie, radí rostlinolékaři

18. červen 2018

Teplé počasí, které v posledních týdnech panuje, přeje mšicím. Ničí úrodu, napadají téměř všechny rostliny bez rozdílu. Rostlinolékaři aktuálně varují především sadaře, pěstitele sadbových brambor, ale i zahrádkáře. Zemědělci sáhli po pesticidech, v domácích podmínkách ale lze nad mšicemi zvítězit i bez chemie.

„Tady jsou třeba na rajčatech a je jich tu poměrně dost, až jsem z toho sama překvapená, když to vidím,“ paní Jana rozhrnuje keříky rajčat na své zahradě a ukazuje kolonie drobných škůdců. „Já jsem takový hobby pěstitel, všechno je to pokus – omyl. Raduju se z každého rajčátka, o to víc mě mrzí, když mi je pak napadnou nějaké mšice,“ dodává nešťastně.

Na mšice s postřikovacím traktorem právě vyjíždějí mezi řady ovocných stromů a keře rybízů i sadaři v Klopině na Úsovsku. Patří mezi největší pěstitele jablek v Česku. S ředitelem ovocnářské divize Michalem Horáčkem si prohlížíme některé stromky se zkroucenými listy: „Třeba tady ve spodní části vidíme, že ty letorosty jsou mšicemi poškozené. V tomto týdnu aktuálně začíná nový nálet, takže ošetřujeme znovu.“

Vysávají mízu a přenášejí choroby

Mšice mají zhruba dva až deset milimetrů, vysávají z rostlin šťávu a živiny a tím je oslabují. „Nebezpečné jsou tím, že vysávají měkké, nejmladší části letorostů, na kterých bude ovoce v příštím roce. Ty plody pak krní, nevyvíjí se, zůstanou zaschlé a prakticky jsou znehodnocené,“ vysvětluje Horáček.

Michal Horáček z ovocnářské společnosti Úsovsko

Před silnými nálety mšic letos varuje Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský. A jak dodává jeho specialista pro diagnostiku Svatopluk Rychlý, pozor na mimořádný výskyt mšic jako přenašečů nejrůznějších chorob by si měli dát hlavně pěstitelé sadbových brambor a použít insekticidy. „Nesmí se dopustit, aby tam vůbec naletěly, protože stačí, když sedne na jednu rostlinu, která je nemocná, tam se nakazí a přenese to na jinou rostlinu,“ popisuje.

Svatopluk Rychlý předpokládá, že nálety mšic můžou ještě narůstat. Pro ty, kteří neholdují chemii, má několik tipů: „Malí pěstitelé mohou odstranit kolonie mšic tím, že je rozmačkají, nebo odstraní napadenou část rostliny, nebo ji omyjí proudem vody. Případně mohou využít přirozené predátory mšic – slunéčka, škvory, pestřenky, zlatoočky. Popřípadě se dají použít i přípravky na bázi těch živých organismů. Některé firmy distribuují přímo predátory mšic, kteří napadají mšice a likvidují je.“

Roslinolékaři ale upozorňují, že nasazení predátoři mšic můžou lákat mravence. Ti si svůj zdroj sladké šťávy chrání. Likvidace mravenců je tak často prvním krokem k úspěšnému odstranění mšic.

autor: bam
Spustit audio