Zemědělci na Hané zahájili jarní práce. Díky mírnější zimě se do nich pustili dříve než obvykle

4. březen 2022

Zemědělcům z Hané začala letos sezona o něco dříve než obvykle. Díky teplotně nadprůměrnému závěru zimy už mnozí zahájili první práce na polích. Přihnojují ozimy a začínají se setím jarních plodin.

„Rozmetali jsme hnojiva v řepkách ozimích a v pšenicích ozimích, tím to začalo. Teď proběhne setí jarních ječmenů. Následovat bude setí cukrové řepy, následně setí kukuřice,“ říká předseda Zemědělského družstva Hněvotín Jakub Dofek, který stojí na poli na okraji obce.

Setí prý nijak nekomplikují ani současné noční a ranní mrazy. Horší je to podle Jakuba Dofka s vláhou. „Voda na poli chybí, je to vysušené. Za traktorem se práší, takže je to špatné. Doufejme ale, že vláha bude a všechno vyklíčí,“ věří Dofek.

„Za traktorem se práší, takže je to špatné. Doufejme ale, že vláha bude a všechno vyklíčí.“ 
předseda Zemědělského družstva Hněvotín Jakub Dofek

Práce na polích už zahájili i mnozí další zemědělci, a to hlavně v jižní části Hané. „Teplejší závěr zimy, který byl skoro bez srážek, přispěl k tomu, že jarní práce začaly o něco dříve než v loňském nebo předloňském roce. Je to v řádu deseti až čtrnácti dnů,“ doplňuje předseda okresní agrární komory v Olomouci Vladimír Dosoudil.

Letošní sezona podle něj kvůli razantnímu růstu nákladů pro zemědělce rozhodně nebude jednoduchá. „Extrémně vzrostly ceny hnojiv, samozřejmě v této době dochází i ke zdražování pohonných hmot, hlavně nafty. Do toho energie, zdražují se také pesticidy do zemědělství. Vzhledem k inflaci se lidé hlásí také o vyšší mzdu,“ konstatuje Dosoudil.

Problémy kvůli odchodu ukrajinských pracovníků?

A problémy by podle Dosoudila mohly mít některé zemědělské podniky hlavně v oblasti živočišné výroby, a to i kvůli možnému odchodu ukrajinských pracovníků, kteří se chtějí zapojit do obrany své vlasti před ruskou agresí.

Spustit audio