Zemědělci společně s pojišťovnami začali sčítat škody po krupobití a přívalových deštích z minulého týdne

20. červen 2019

Zemědělci a pojišťovny začali sčítat škody po přívalových deštích z minulého týdne. Už teď je jisté, že půjdou do milionů korun. Potlučenou cukrovku nebo obilí hlásí z desítek míst po celém Česku. Mezi nejhůře postižená místa patří Prostějovsko, kde kroupy s prudkými lijáky zasáhly tisíce hektarů úrodné půdy.

S Rostislavem Němcem, agronomem zemědělského družstva Klenovice na Hané stojím na kraji zničeného pole s hrachem. „Lusky jsou poškozeny od krup, tady vidíte, jak to hnědne a tady se rozvíjí plíseň,“ říká agronom.

Když se teď otočíme k hrachovému poli zády a uděláme pár kroků, ocitáme se mezi řádky s cukrovou řepou. Ta už od pohledu nedopadla o nic lépe. „Vypadá to, jako by to bylo požráno od nějakého škůdce, ale je to také poškozeno kroupami,“ popisuje Němec.

Prudký déšť a kroupy zasáhly také pole s ječmenem nebo vojtěškou. Zemědělci proto stále sčítají škody.

„Zasažené pozemky jsou asi 95 procent výměry našeho podniku, to znamená asi 2600 hektarů, je to kalamitní stav,“ dodává agronom.

Pojišťovny v těchto dnech řeší řadu nahlášených případů.

„Vliv toho krupobití se posuzuje ideálně 7 až 10 dní po té události, protože to je na těch porostech více vidět. Naražené části rostlin zasychají, je to lépe vidět,“ uvedl například Marek Bizoň z pojišťovny Agra s tím, že prohlédnout musí několik tisíc hektarů. Prudké deště ale nepřekvapily jen zemědělce.

 „Jednu výhodu ta velká voda trošku měla, došlo k částečné regulaci myší a hrabošů,“ dodává Rostislav Němec s tím, že přemnožení hlodavci letos v regionu úrodu také ničí.

autor: tas
Spustit audio