Zemědělci z Hané finišují se sklizní ozimého ječmene a připravují se na hlavní část žní

9. červenec 2022 13:43

Na Hané končí úvodní fáze žní, sklizeň ozimého ječmene. Práce zemědělcům zkomplikovaly deště v posledních dnech. Na jedno z polí nedaleko Šternberku se vypravila s mikrofonem naše reportérka Jana Opočenská.

Pohled z kombajnu

Naše reportérka nastoupila do kombajnu agronoma zemědělského družstva Paseka Ondřeje Přidala. „Kombajnéři jsou na dovolené, tak proto jsem musel do kombajnu i já. Co vidíme před sebou, je žací ústrojí, které má za úkol posekat obilí a pomocí průběžného šneku to jde dovnitř do mlátičky. Dále jsou tam síta, která obilí vyčistí a jde za kabinu přímo do bunkru, kde je zásobník,“ popisuje Přidal.

Ten v průběhu natáčení reportáže sklízel ozimý ječmen. „Ječmen je okrajová plodin a tím hlavně plníme naši krmivovou základnu pro dobytek. Poslední roky šlo šlechtění tak daleko, že i ten ozimý ječmen má parametry sladovnického ječmene. Takže část ječmene jde i do sladoven na výrobu piva,“ prozrazuje.

„Poslední roky šlo šlechtění tak daleko, že i ten ozimý ječmen má parametry sladovnického ječmene.“ 
Agronom zemědělského družstva Paseka Ondřej Přidal

Laický pohled říká, že je úroda docela dobrá. Jak je to ve skutečnosti? „Představoval bych si ten ozimý ječmen hustší. Řekněme, že se pohybujeme kolem našeho očekávání a průměrného roku, jak jsme zvyklí,“ dodává agronom.

Jak zemědělcům zkomplikovaly situaci deště v posledních dnech? Poslechněte si celou reportáž Jany Opočenské.

Spustit audio