Zemědělci ze střední Moravy zahájili sklizeň chmele. Úrodu očekávají průměrnou

22. srpen 2025 12:25

Do chmelnic vyrazili v těchto dnech pěstitelé z Hané. Podle prvních odhadů zemědělců budou letos výnosy i kvalita chmele na průměrné úrovni. Mezi prvními pěstiteli česačky rozjeli v Prosenicích na Přerovsku.

Odrůdy Sládek, Premiant a Poloranný žatecký červeňák pěstují v Prosenicích na více než 100 hektarech. „Kvalita vypadá zatím velice slušně, hlávky jsou pěkně zralé, tvrdé,“ popisuje agronom Martin Rýpar.

Podle něj jde poznat kvalitu i na první pohled. „Když si hlávku rozloupneme, můžeme vidět krásný žlutý lupulin. Když si ji rozmělníme v prstech a přičichneme, nádherně voní. Já jsem spokojený,“ dodává Rýpar.

Samotná sklizeň je časově i pracovně náročná. Šestnáct hodin denně, sedm dní v týdnu – v takovém režimu teď budou pracovat všechny česačky v Prosenicích i v sousedních Lazníkách.

Proces od přivezení révy z chmelnic až po slisování do pytlů nesmí trvat déle než osm hodin. „Jinak to nejde. Dokud se dá, tak musíme pracovat,“ říká Rýpar.

Na provozu se podílejí i brigádníci, mezi nimi studentka Marie Celetková. „Já jsem tu letos druhý rok a letos už zvládám všechno. Studuju ještě, takže jako brigáda je to super. Hlavně mě to zajímá, dělám i na chmel diplomku,“ vysvětluje.

Kvalita vypadá zatím velice slušně, hlávky jsou pěkně zralé, tvrdé.
Martin Rýpar, agronom

Sklizeň v regionu potrvá zhruba tři týdny, výnosy pěstitelé očekávají průměrné. „Hlavně ať jsou teploty příznivé, kolem 20 až 25 stupňů,“ přeje si Rýpar.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

    Mohlo by vás zajímat